Dostupni linkovi

Ban Ki Mun pozvao na uzdržanost Beograd i Prištinu


Generalni sekretar UN Ban Ki Mun u redovnom izvještaju o Kosovu pozvao je sve strane da se uzdrže od jednostranih poteza koji bi mogli da ugroze napredak ostvaren u dijalogu Beograda i Prištine i apelovao da dalje ne povećaju
napetost.

Ukupna bezbjednosna situacija na sjeveru Kosova u periodu od 16. aprila do 15. jula koji izvještaj pokriva, bila je relativno mirna, ali su se tenzije povećale krajem tog perioda, navodi se u izvještaju koji će biti predstavljen na sednici Savjeta bezbjednosti UN u ponedjeljak.

"Na sjeveru Kosova, rastuće tenzije ostaju razlog za zabrinutost. U tom pogledu, i dalje čvrsto naglašavam da osjetljivo pitanje u vezi sa sjeverom Kosova može biti riješeno jedino mirnim sredstvima na osnovu kosultacija sa svim zajednicama na terenu i bez jednostranih akcija", navodi Ban Ki Mun u izvještaju u koji je Beta imala uvid.

"Pozivam sve strane da se uzdrže od akcija koje mogu podriti napredak ostvaren u dijalogu i pojačati tenzije, i da rade zajedno da izbjegnu dalje pogoršanje situacije", dodaje se u dokumentu koji pokriva period prije akcije specijalne jedinice kosovske policije na prelazima Kosova prema centralnoj Srbiji.

Kosovske vlasti su ponovile spremnost da sarađuju u istrazi o navodima o trgovini ljudskim organima iz izvještaja Savjeta Evrope i pozdravile stvaranje Euleksove jedinice za ovu istragu, navodi se i izvještaju, ali i dodaje da Beograd i dalje insistira da za ovu istragu Savjet bezbjednosti UN osnuje nezavisno tijelo.
XS
SM
MD
LG