Dostupni linkovi

Američki ambasador pozvao na formiranje vlasti u BIH


Ambasador SAD u BiH Patrik Mun danas je izrazio nadu da će politički lideri u BiH nastaviti razgovore o formiranju vlasti koji su intenzivirani u julu i avgustu, i da će što prije postići napredak.

"To je njihova odgovornost prema građanima ove zemlje. Vlast se mora formirati naročito zbog toga da bi se zemlja mogla kretati prema integracionim procesima u Evropu", izjavio je Mun novinarima u Sarajevu.

On je naveo da se često sastaje sa političkim liderima BiH i da to potvrđuje veliku angažovanost američke Vlade u ovom procesu. Mun je dodao da su se i nekoliko visoko pozicioniranih zvaničnika iz Vašingtona sastali sa njima i "istinski podsticali da se kreću naprijed, da rade zajedno i da postižu kompromis".

"Ja već dugo vremena govorim da su građani BiH prošlog oktobra na izborima izabrali svoje lidere i da više od deset mjeseci čekaju da se formira vlast. Mi razgovaramo sa političkim liderima da bi ih naveli da pregovaraju i postignu sporazum o formiranju vlasti i Savjeta ministara", istakao je Mun.

On je naglasio da izabrani politički lideri moraju zajedno da rade, postižu kompromise i pokažu spremnost da služe građanima.
XS
SM
MD
LG