Dostupni linkovi

Berze u gubicima uoči Bernakeovog govora


Cijene dionica na Wall Streetu u četvrtak su pale, jer su se ulagači odlučili na dobitonosnu prodaju uoči govora predsjednika Američke centralne banke – FED, Bena Bernankea, nakon kojeg bi trebalo da bude jasniji njen način podsticanja rasta ekonomije.

Dow Jones indeks pao je 1,51 odsto na 11.149 bodova, dok je S&P 500 potonuo 1,56 odsto na 1.159 poena, a Nasdaq indeks 1,95 odsto na 2.419 bodova, prenosi hrvatski Business.

Cijene su od početka sedmice snažno rasle, jer se ulagači nadaju da će Bernanke na godišnjem sastanku centralne američke banke u Jackson Holeu najaviti nove mjere za poticanje ekonomije. Međutim, u četvrtak je na tržištu prevladao oprez, tako da je prekinut trodnevni uspon cijena.

Ulagače je pokolebao i pad DAX indeksa Frankfurtske berze, koji je u jednom trenutku gubio više od četiri odsto, nakon glasina da će Njemačka zabraniti short-selling, kao što su to nedavno učinile neke druge evropske zemlje. Kasnije je gubitak DAX-a ublažen na 1,7 odsto, jer su iz njemačke Vlade najavili da ne planiraju opštu zabranu short-sellinga.

Među najvećim dobitnicama bila je dionica Bank of America s rastom od devet odsto, nakon vijesti da će poznati investitor Warren Buffett uložiti pet milijardi USD u najveću američku banku.

Na evropskim berzama cijene dionica su oslabile. Londonski FTSE indeks oslabio je 1,44 odsto na 5.131 bod, frankfurtski DAX 1,71 odsto na 5.584 boda, a pariški CAC 0,65 odsto na 3.119 poena.
XS
SM
MD
LG