Dostupni linkovi

U Siriji ubijeno osam ljudi


Aktivisti sirijskih organizacija za zaštitu ljudskih prava saopštili su danas da su bezbjednosne snage lojalne predsjedniku Bašaru al Asadu tokom noći širom Sirije ubile osam lica u sklopu kampanje za gušenje antivladinih protesta.

Prema njihovim riječima, većina žrtava ubijena je u napadima bezbjednosnih snaga na demonstrante koji zahtjevaju okončanje 41-godišnje vladavine režima Asadove porodice.

Aktivisti navode da je sedam demonstranata ubijeno u gradu Hami, koji je pod opsadom vojske od početka svetog muslimanskog mjeseca ramazana 1. avgusta.

Osma civilna žrtva je turski vozač kojeg je ubila proAsadova milicija na glavnom autoputu koji vodi ka Turskoj u gradu rastanu sjeverno od Damaska. Na internet stranici "Ju tjub" objavljen je snimak tijela, koje je navodno ubijeni turski državljanin, u lokalnoj bolnici uz pasoš ubijenog.

"Najbolji odgovor Asadu su mirni ulični protesti u vrijeme kada je sa vlasti u Libiji svrgnut još jedan arapski autokrata", rekao je aktivista Adib Šišakli, koji je unuk jednog od prvih sirijskih predsjednika od sticanja nezavisnosti od Francuske 1946. godine.
XS
SM
MD
LG