Dostupni linkovi

Deblokirana zamrznuta libijska imovina


Savjet bezbjednosti UN saopštio je da će 1,5 milijardi dolara zamrznutih libijskih sredstava biti deblokirano kako bi se pružila hitna pomoć u rekonstrukciji Libije.

Nakon dvije sedmice blokade i protivljenja Južne Afrike, Komitet za sankcije Savjeta bezbjednosti UN usvojio je američki prijedlog da se odmrzne 1,5 milijardi dolara libijskih sredstava.

Odluka je donesena nakon što je postignut dogovor SAD i Južne Afrike da se tekst prijedloga donekle izmijeni tako da će u tekstu biti navedeno da će se ta sredstva raspodjeliti relevatnim vlastima, umjesto izričitog pominjanja Prelaznog nacionalnog savjeta.

Južna Afrika ne priznaje pobunjeničku vladu Libije, koja još nije dobila priznanje svih država članica Afričke unije.

Od tih odmrznutih sredstava, koja se ionako nalaze u američkim bankama, oko pola milijarde namijenjeno je međunarodnim humanitarnim organizacijama, još toliko za kupovinu savjet kako bi isplatio zarade i za ključne socijalne usluge, kao što su školstvo i zdravstvo, goriva i drugih dobara za civilne svrhe, a od preostalog novca, oko 500 miliona je namijenjeno za Prelazni nacionalni savjet.

SAD ističu da su prijedlog sastavile u saradnji sa Prelaznim nacionalnim savjetom i da ništa od tih sredstava neće biti upotrebljeno za vojnu opremu ili aktivnosti.

Savjet bezbjednosti UN je u rezolucijama u februaru i martu zamrzao milijarde dolara na računima koji pripadaju Moameru Gadafiju, članovima njegove porodice i ljudima iz njegovog najužeg okruženja, kao i sredstva libijskih kompanija, centalne banke i nacionalne naftne kompanije.

Ukupan obim tako zamrznutih sredstava samo u SAD je oko 37 milijardi dolara.
XS
SM
MD
LG