Dostupni linkovi

Posjeta Jastrebarskom povodom 69 godina spašavanja 725 dječaka


Dvadeset članova Udruženja djece logoraša "Jastrebarsko 1942" posjetiće sutra Jastrebarsko kod Zagreba povodom 69 godina od kada je iz tog logora spašeno 725 dječaka koje su izbavili partizani.

Opština Prijedor finansira odlazak delegacije od 20 članova koju čine bivši logoraši, njihovi potomci i poštovaoci, rekla je predsjednica ovog udruženja Zorka Skiba-Delić, koja je bila u tom logoru.

"Posjeta je organizovana povodom 69 godina od spasavanja 725 dječaka logoraša iz Jastrebarskog koje su izbavili partizani, tačnije 4. kordunaška brigada na inicijativu njenog komandanta Mile Trkulje, Srbina iz Hrvatske", rekla je Skiba-Delić.

Nakon polaganja vijenaca na spomenik stradaloj djeci u Jastrebarskom, delegacija će u Kozarskoj Dubici posjetiti Muzej fotografija djece logoraša jasenovačkih logora Stare Gradiške, Mlake, Jablanca, Siska, Gornje Rijeke i Jastrebarskog.

Muzejsku postavku finansirao je Kanađanin Boško Jugović, rodom sa Kozare, koji je i sam dječak logoraš Jasenovca.

Zorka Skiba-Delić je kao petogodišnja djevojčica dovedena u dječiji logor Jastrebarsko 1942. godine. Kasnije ju je usvojio jedan ustaški satnik i odveo u Zagreb. Tamo je prekrštena i promijenjeni su joj ime, prezime i datum rođenja.
/kraj/kp/dp foto
XS
SM
MD
LG