Dostupni linkovi

Sarkozi: Nastavljamo operacije u Libiji


Francuski predsjednik Nikola Sarkozi izjavio je danas da će njegova zemlja nastaviti vojne operacije u Libiji dok to bude potrebno pobunjenicima, koji su uspjeli da potisnu pukovnika Moamera Gadafija iz njegovog uporišta u Tripoliju.

Sarkozi, prvi zapadni lider koji je priznao legitimitet pobunjeničke administracije, pozvao je svjetske lidere da 1. septembra dođu na sastanak u Pariz, radi razgovora o obnovi Libije.

"Spremni smo da nastavimo vojne operacije u skladu sa Rezolucijom UN 1973 dok je god to potrebno našim libijskim prijateljima", rekao je Sarkozi na konferenciji za novinare pored Mahmuda Džibrila, lidera libijskog Nacionalnog prelaznog savjeta.

Sarkozi je dodao da će vojni angažman Francuske trajati sve dok Gadafijeva armija "više ne bude prijetnja po libijsko stanovništvo".

Ranije tokom dana, francuski diplomatski izvor rekao je da Francuska, Britanija i SAD rade na nacrtu rezolucije UN o odmrzavanju libijske imovine i ukidanju sankcija.

Sarkozi je dodao da su na konferenciju o Libiji pozvani i predstavnici Rusije, Kine, Indije i Brazila. To su zemlje koje su ranije izrazile zabrinutost povodom vazdušne kampanje NATO-a koja je u Libiji počela u martu.
XS
SM
MD
LG