Dostupni linkovi

Cijene nafte se stabilizovale


Cijene nafte na londonskom tržištu stabilizovale su se danas blizu nivoa od 109 dolara za barel.Cijena barela sirove nafte u Londonu pala je za 41 cent, na 108,90 dolara. Na američkom tržištu cijena nafte za isporuke u oktobru bila je u minusu 30 centi i iznosila je 85,14 dolara.

Očekuje se da će predsjednik američkih Federalnih rezervi Ben Bernanke u govoru u petak izraziti razočarenje rastom u SAD i ponuditi korektivne mjere koje bi trebalo da pokrenu najveću svjetsku privredu, inače vodećeg potrošača nafte u svijetu.Oprezno trgovanje naftom vjerojatno će se zadržati do Bernankeovog govora.

Tokom dana ulagači će pratiti objavu izvještaja američke vlade o zalihama sirove nafte. Podaci Američkog naftnog instituta pokazali su juče iznenađujući pad zaliha sirove nafte u prošloj nedjelji za 3,3 miliona barela.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEK) objavila je u međuvremenu na svojim internet stranicama da je cijena barela njene nafte juče iznosila 105,91 dolara, što znači da je bila 2,07 dolara viša nego dan ranije.

Evropska tržišta dionica danas su blago porasla u slaboj i neujednačenoj trgovini, jer se ulagači nadaju da će američka centralna banka usvojiti dodatne mjere podrške privredi.
XS
SM
MD
LG