Dostupni linkovi

Opozicija tvrdi: Lukšić ponudio vanredne izbore


Premijer Igor Lukšić na konferenciji za novinare, juli 2011
Premijer Igor Lukšić na konferenciji za novinare, juli 2011
Iz opozicije je Radiju Slobodna Evropa u srijedu potvrđeno pisanje podgoričkog Dana da je premijer Igor Lukšić na sastanku o statusu srpskog jezika poručio da su vanredni izbori jedino preostalo rješenje, ali su opozicioni predstavnici različito doživjeli taj Lukšićev nastup.

U kabinetu premijera Igora Lukšića u srijedu nijesmo uspjeli odbiti potvrdu ili demantij navoda podgoričkog Dana koji se poziva na neimenovane izvore da je Lukšić nakon nesupjelog sastanka o statusu srpskog jezika u utorak predstavnicima opozicije poručio da su varedni izbori jedino preostalo rješenje.

U Lukšićevom kabinetu nam je u kratkom razgovoru rečeno da nemaju komentar.

Potpredsjednik NOVE Slaven Radunović međutim potvrđuje pisanje Dana i kaže da je opoziciji jasno da premijer Lukšić nema podršku svoje i koalicione partije da vodi pregovore u smjeru koji je sam zacrtao.

Slaven Radunović
"Zbog svega toga juče nije moglo da dođe ni do kakvih pomaka u pregovorima i na kraju pregovora je gospodin Lukšić rekao da on ne vidi drugi izlaz iz ove situacije nego raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora. Kako je opozicija uvijek dužna da bude spremna za izbore ja moram da kažem, posebno u ovoj situaciji, da smo više nego zadovoljni tim prijedlogom gospodina Lukšića. Mislimo da, ako je ikada DPS bila u poziciji da to ne radi to je sada, što je jedan samoubilački potez budući kakvo je opšte stanje u crnogorskom društvu", rekao nam je Radunović.

Lider Pokreta za promjene Nebojša Medojević kaže da nije tako ozbiljno doživio pominjanje vanrednih izbora.

"Teza o mogućim vanrednim izborima je izrečena u toku pregovora koji su bili dosta teški, iako su se odvijali u jednoj otvorenoj atmosferi i to je dobro no, ipak su stvari pomalo frustrirajuće jer vode se ozbiljni politički
"Nijesam stekao utisak da se radi o ozbiljnoj političkoj konstataciji, već više o jednom znaku nervoze i frustracije koja se dešava u pregovorima", kaže Nebojša Medojević.

pregovori oko situacije koja djeluje pomalo apsurdno. Nas četvorica se perfektno razumijemo, a da govorimo različitim jezicima i da to treba politički i zakonodavno da normiramo i to pokazuje u koliko komplaikovanoj situaciji se nalazimo, djelimično i našom krivicom. Nijesam stekao utisak da se radi o ozbiljnoj političkoj konstataciji, već više o jednom znaku nervoze i frustracije koja se dešava u tim pregovorima. Ja bih svakako više volio da dođe do dogovora i da malo pokažemo političke hrabrosti da do dogovora dođe da bi imali ispunjen prvi uslov Evropske komisije", kaže Medojević.

Izbori nijesu kočnica

Medojević smatra da izbori u ovom ternutku ne bi bili dobra ideja.

"Vanredni izbori u situaciji u kojoj se mi nalazimo ne bi doprinijeli rješavanju naših problema iz evropske agende", tvrdi Medojević.

U NOVOJ se ne slažu.

"Kočnica evropskim integracijama nijesu izbori, kočnica evropskim integracijama su ljudi koji ne žele da se dogovaraju. Za EU integracije ne postoji apsolutno nikakva prepreka osim u volji nekoliko moćnika iz DPS SDP koalicije", kaže Slaven Radunović.

Rajko Kovačević
U Socijalističkoj narodnoj partiji nemaju komentar.

Portparol vladajuće Demokratske partije socijalista Rajko Kovačević kaže da se on ne bi toliko radovao najavi izbora da je na mjestu opozicije.

"Vanredni parlamentarni izbori su nešto što svaka opozicija priželjkuje jer je to nekakva nova šans da promijeni svoj parlamentarni status. Naravno, to je legitimno pravo opozicije koje na žalost ova naša želi podstaći opstrukcijom državnih napora usmjerenih na našu dalju evropksu integraciju. I da postoji realna šansa da se oni dogode ja im se na mjestu opozicije ne bih mnogo radovao", tvrdi Kovačević.

Sa tom ocjenom slažu se i Socijaldemokrate.

"Izbori bi samo potvrdili vlast vladajuće koalicije DPS i SDP i manjinskih partija ali o ovome ćemo se izjasniti kada dobijemo zvanične stavove", kaže portparol SDP-a Mirko Stanić.

Za 2. septembar je zakazana sjednica na kojoj će se odlučivatim o promjeni Zakona o obrazovanju, što je uslov opozoicije za njihovu podršku izbornom zakonu, koji je preduslov za određivanje datuma početka pregovora sa Evropskom unijom.
  • Slika 16x9

    Petar Komnenić

    Školovao se u SAD, Podgorici i Beogradu. Dugogodišnji novinar RSE. Najčešće se bavi temama ratnih zločina, korupcije, pravosuđa.

XS
SM
MD
LG