Dostupni linkovi

Gadafi odlučio da se bori do pobjede ili smrti



(Libija: Slavlje nakon osvajanja Gadafijeve rezidencije)

Sabina Čabaravdić

Libijski diktator Muamer Gadafi i dalje prkosi, pozivajući pristalice da se nastave boriti.

Iako su opozicione snage već zauzele njegovo sjedište u Tripoliju, tanka ih linija dijele od potpunog preuzimanja glavnog grada.

Sve su prilike da je Gadafi u bijegu, ali u svom nadmenom stilu, prkoseći svim pozivima svjetskih političara da odstupi, on izdaje naloge svojim sljedbenicima da "iskorijene izdajnike i pacove" iz Tripolija.

Poruka je objavljena na lokalnoj TV i lošeg je kvaliteta. Gadafi kaže:

"Sva plemena u Tripoliju, svi izvan Tripolija, mladi, stari, žene i muškarci, svi moraju napasti Tripoli moraju pročeščjati svaki dio grada i očistiti ga od pacova i izdajnika. U protivnom, pobunjenici će vas poklati i oskrnaviti vaša tijela".

U istoj poruci pukovnik je tvrdio da je u utorak hodao ulicama glavnog grada i da ga niko nije prepoznao. Ustvrdio je takođe da su mladi ljudi bili spremni braniti svoj grad.

Iako su opozicione snage zauzele rezidenciju i spalile beduinske šatore po kojima je Gadafi bio poznat u cijelom svijetu, još uvijek postoje mnoga mjesta na kojima bi se on mogao skrivati.

Bab al-Azizia je, prema priznanju bivših visokih dužnosnika, kompleks koji je mrežom podzemnih tunela povezan s udaljenim dijelovima Tripolija.

Prema izvještajima reportera, još su samo dva važnija grada ostala pod kontrolom Gadfiju lokalnih snaga - njegov rodni Sirte na mediteranskoj obali, istočno od Tripolija i pustinjski grad Sabha oko 650 kilometara južno od glavnog grada.

Tu je i baza ratnog zrakoplovstva, pa ako se Gadafi uspije domoći Sabhe to mu može olakšati bijeg iz zemlje.

Pukovnik Ahmed Bani, bivši oficir ratnog zrakoplovstva koji se pridružio opoziciji kaže kako je vrlo moguće da se Gadafi domogne Sabhe, ali dodaje da je to samo jedna od mogućnosti koja mu stoji na raspolaganju.

Pobunjenički vojnik ispred Gadafijeve rezidencije Bab al-Azizia u Tripoliju, 23. avgust 2011.

Dok su zapadni nlideri jedan za drugim pozdravili napredovanje opozicije u Libiji, svi su iščekivali što će reći Moskva.

U sredu se oglasio i Ruski predsjednik Dmitrij Medvjedev.

"Mi želimo da se Libijci dogovore između sebe. To je veoma kompleksna zemlja, prepuna različitih plemana i klanova. A Gadafi je bio taj koji je uspio pronaći balans među njima i koji je stvorio način za ujedinjenje. Što se sve može desiti u budućnosti, ja ne znam. Ukoliko pobunjenici imaju snage i duha da iskoriste mogućnost ujedinjenja zemlje na demokratskoj osnovi, mi ćemo svakako naći načina da uspostavimo odgovarajuće veze s njima", naglasio je on.

Tokom sastanka s generalnim sekretarom UN-a, kineski ministar vanjskih poslova, je ocijenio da bi upravo Svjetska organizacija trebala igrati "vodeću ulogu" u postkonfliktnoj Libiji, gdje su opozicionari proglasili završenom eru Moamera Gadafija.

Jang Džaoksi je izrazio nadu da će Afrička unija i Arapska liga, učestvovati u obnovi u Libiji.
XS
SM
MD
LG