Dostupni linkovi

Haos u Tripoliju, intezivirani napadi na Gadafijevo sjedište


Pobunjenički borac na ulici u Tripoliju, 23. avgust 2011.
Pobunjenički borac na ulici u Tripoliju, 23. avgust 2011.
Pojavljivenje u ponedeljak uveče naistaknutijeg lica Gadafijevog režima od početak pobune - Saifa al Islama u Tripoliju, za kojeg se tvrdilo da je uhapšen - pokazuje da bitka za glavni grad Libije još nije gotova.

Stoga Francuska i NATO poručuju da moraju ostati u pripravnosti dok Gadafi ne ode, a evropske naftne kompanije, koje preferiraju pobunjenici se pripremaju za povratak u Libiju kada se sukobi okončaju.

Kada su svi vjerovali da je kraj Gadafijevog režima samo pitanje treunutka Saif al-Islam, sin Moamera Gadafija, pojavio se u utorak ujutru među stranim novinarima i pristalicama u Tripoliju, čime je demantovao tvrdnje pobunjenika da su ga uhvatili dok su napredovali kroz glavni grad i za koji su tvrdili da ga kontrolišu 95 procenata.

Saif je razdraganim pristalicama poručio:

"Kako smo se dogovorili, mi se zagrljeni danas suprostavljamo ovim poacovima, uz božju pomoć".

Ustvrdio je da mu je otac živ i zdrav na sigurnom u Tripoliju i da grad nije pao u ruke pobunjenika.

"Prvo želim da demantujem sve glasine. NATO i zapad imaju moderne tehnologije i blokirali su i zakrčili komunikacije. Poslali su poruku libijskom narodu preko Libijana mreže, mislim. Zaustavili su rad državne televizije. Kreirali su medijski i elektronski rat da šire haos i strah u Libiji", rekao je Saif.

On je takođe reako da su pobunjenici u ponedeljak pretrpjeli ogromne gubitne u borbama oko Gadafijevog kompleksa.

Gadafijev sin je takođe rekao da se Tripoli nalazi pod kontrolom snaga režima, da je vlada "slomila kičmu pobunjeničke ofanzive" i da su borci opozicije "upali u klopku" - prenosi britanski Bi-Bi-Si (BBC).

Potom je novinare, u konvoju blindiranih vozila, poveo u obilazak djelova glavnog grada koji se nalaze pod kontrolom režma.

"Idemo da vidimo najvrelije tačke u Tripoliju", rekao je Saif.

Libija: Borbe u Tripoliju se nastavljaju
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:09 0:00

(Libija: Borbe u Tripoliju se nastavljaju)

Ulice kojima su prošli bile su pune naoružanih pristalica Gadafija, a konvoj je na kraju došao do njegove rezidencije Bab al Azizja i kasarne ispred kojih je najmanje 100 ljudi čekalo u redu da dobije oružje kako bi branilo režim.

Što se tiče Međunarodnog krvičnog suda (ICC) koji ga zajedno sa ocem potražuje za zločine Saif je poručio da "sud može da se nosi dođavola" i
da će Gadafijev režim "slomiti pobunjenicima kičmu".

U svakom slučaju njegovo pojavljivane je jasan signal da borba za Libiju i Tripoli još nije gotova.

Portparol NATO snaga pukovnik Rolan Lavoe u utorak je u intervjuu BBC reako:

"Fer je reći da najvećim dijelom Tripolija, uglavnom, dominraju anti Gadafijeve snage. Ali moramo imati na umu da smo na ključnoj tački tranzicije. Ima puno inforamcija koje pristižu i koje su često kontradiktorne. Svaka strana tvrdi da je pobjednik i naravno stvarnost je prva žrtva u tom konfliktu", kaže on.

Ambasador libijskih pobunjenika u Vašingtonu Ali Sulejman Aujali rekao je za CNN da ne vjeruje da će Gadafijeve trupe moći da drže Tripli još dugo.

"Gadafi je nepredvidljiv. Spreman je na svašta sad. Zašto je ubijao libijski narod do danas. Hoće li dobiti bitku na kraju? Ne! Ovo je osveta! On samo hoće da ubija. On hoće da da lekciju libijskom narodu. Učiniće sve protiv sopstvenog naroda. Ali, vjerujem da nema sredstava i prostora, a ni puta da izvede ovu akciju", naglašava Aujali.

No, ipak, ministar vanjskih poslova Francuske Alan Žipe ustvrdio da pobjeda pobunjenika u Libiji u borbi protiv režima pukovnika Muamera Gadafija "nije potpuna" pa NATO treba da bude u pripravnosti i do kraja završi svoju misiju.

"Režim samo što nije srušen, ali ima još džepova otpora. NATO treba da bude u pripravnosti kako bi mogao do kraja završiti ovu operaciju", izjavio je on.

Precizirao je da su o toj temi u ponedjeljak Francuzi, Amerikanci, Britanci, Njemci, Turci i arapske zemlje održali video-konferenciju.


(Na Ambasadi Libije skinute zastave koje obilježavaju Gadafijev režim)

Žipe je takođe rekao kako je Francuska predložila da se Kontakt grupa za Libiju transformira u Grupu prijatelja Libije, koja bi se sastala u Parizu iduće sedmice.

U kontakt grupi, koja je formirana u Londonu 29. marta, uključeno je tridesetak zemalja i nekoliko međunarodnih organizacija, među kojim su UN, EU i Arapska liga.

U međuvremnu su Libijski pobunjenici najavili da će, kada konsoliduju vlast u zemlji, pristup libijskoj nafti imati Italijani, Francuzi i Britanci, a spekuliše se da će probleme u eksploataciji imati Brazil, Kina i Rusija, zemlje koje su bile prilično uzdržane tokom sukoba u Libiji.

Italijanska kompanija Eni već je poslala ekipu tehničara u istočnu Libiju, kako bi što prije moguće osposobili naftna postrojenja, označavajući početak trke za naftom, u kojoj vodeću poziciju, poslije prvog kruga, ima Italija.

Kineski zvanicnik Ven Džongliang rekao je da se kineske investicije u Libiji procjenjuju na 18 milijardi dolara i da su ugrožene sukobima u toj zemlji, ali da se nada da će saradnja biti nastavljenja pošto se ponovo uspostavi stabilnost u Libiji, prenijela je agencija AP.

Ruskim naftnim kompanijama neće se dozvoliti da obnove proizvodnju u Libiji, ukoliko pobunjenici i NATO svrgnu Gadafijev režim.

Osim italijanske kompanije, ugovore sa Muamerom Gadafijem imali su Britiš petroleum (British Petroleum), francuski Total i austrijski OMV, kao i nekoliko američkih kompanija, ali su vojni uspjesi ustanika doveli u pitanje vrijednost tih ugovora, piše The New York Times.

Cijena sirove nafte porasla je u utorak u Aziji na preko 85 dolara za barel, pošto su libijski pobunjenici zaustavljeni u potpunom zauzimanju Tripolija, a još nema informacija gdje se nalazi Gadafi.
XS
SM
MD
LG