Dostupni linkovi

Kabaši odbio da svjedoči u slučaju Haradinaj


U nastavku ponovljenog suđenja Ramušu Haradinaju pred Haškim tribunalom, ključni svjedok optužbe Šefćet Kabaši odbio je da odgovara na dalja pitanja tužioca, negirajući da je razlog za to strah.Kabaši je, međutim, rekao da su "svjedoci-očevici ili ubijeni ili su nestali" i da je on "srećan što je još živ".

Više puta je ponovio da "nije da ne želi, nego da ne može" da svjedoči. Tribunal je Kabašija već optužio za nepoštovanje suda zato što je 2007. odbio da svjedoči na prvom suđenju Haradinaju.

Tužilac Pol Rodžers (Paul Rodgers) insistirao je da mu svjedok odgovori da li ne može da svedoči zbog straha za sebe ili bližnje.Tužilac Rodžers je isto pitanje ponavljao sve dok Kabaši nije odgovorio: "Ne, nisam uplašen, ali ne mogu da svedočim". Na dodatno pitanje da li strahuje za bliske osobe, ako svedoči, kazao je: "Ne znam".Tužilac Rodžers sjutra će saopštiti šta namjerava da preduzme u vezi sa Kabašijevim svedočenjem.

Kabaši je, ranije danas, negirao da je u selu Jablanica kod Dečana 1998. postojao pritvorenički centar OVK i da su u njemu bili zatvorenici.

Tadašnji zapovjednik OVK u području Dečana, Haradinaj je, zajedno sa potčinjenima Idrizom Baljajem i Lahom Brahimajem, optužen za ubistva, mučenje i okrutno postupanje prema Romima, Albancima i Srbima u tom logoru u ljeta 1998.
XS
SM
MD
LG