Dostupni linkovi

Makedonija spremna na prolaženje rješenja oko imena


Makedonski premijer Nikola Gruevski izjavio je da je njegova zemlja spremna na pronalaženje rješenja spora oko imena Makedonije koji truje odnose Skoplja i Atine gotovo dvadeset godina.

„Makedonija je spremna za pronalaženje rješenje spora o imenu jer je to u interesu naše zemlje“, rekao je Gruevski za vrijeme posjete selu Vevcani (na zapadu).

Premijer nije iznio više pojedinosti.„Nadamo se da će biti uloženo više napora kako bi se pronašlo rješenje i da će Grčka pokazati više volje o ovom pitanju ", rekao je Gruevski, prenijela je makedonska nacionalna agencija (MIA).

Grčka smatra ime Makedonija dijelom svoje nacionalne baštine i blokira međunarodno priznavanje svojih susjeda pod tim imenom.Ovaj spor, star kao i proglašenje nezavisnosti Makedonije iz bivše Jugoslavije u septembru 1991. godine, blokira i evropske aspiracije Skoplja.

Makedonija ima status kandidata za članstvo u EU od 2005. godine, ali još nije još otvorila pristupne pregovore, upravo zbog grčke blokade. Posredovanje Ujedinjenih nacija nije do danas dalo nikakve rezultate.
XS
SM
MD
LG