Dostupni linkovi

Njemačka kancelarka počinje balkansku turnejuNjemački kancelar Angela Merkel započinje danas balkansku turneju prvom zvaničnom posjetom Hrvatskoj. Merkelova će se u Zagrebu sastati sa premijerom Jadrankom Kosor i predsjednikom Ivom Josipovićem, nakon čega će biti održan sastanak dvije delegacije.

Njemačka je bila prva članica Evropske unije koja je priznala nezavisnu Hrvatsku i danas je jedan od njenih najvažnijih spoljnotrgovinskih partnera. Osim Hrvatske, Merkelova će tokom balkanske turneje posjetiti Srbiju, a, kako je ranije najavljeno, sa zvaničnicima tih zemalja će razgovarati o regionalnim pitanjima i vezama ovih balkanskih država sa EU.

"Ne može biti evropske perspektive za taj region ako se ne preduzmu svi napori, mada su ožiljci prošlosti još duboki i imaju teške posljedice", rekla je Merkelova uoči posjete i dodala da se u regionu zapadnog Balkana pokazuje da je Evropa mirovna tvorevina.

Merkelova će se sutra u Beogradu sastati sa predsjednikom Srbije Borisom Tadićem, premijerom Srbije Mirkom Cvetkovićem i drugim srpskim zvaničnicima. Uoči posjete Beogradu, Merkel je ukazala na napredak koji je Srbija postigla u saradnji sa Haškim tribunalom i rekla da će jedan od njenih zadataka tokom posjete biti zalaganje za obnovu dijaloga Beograda i Prištine.
XS
SM
MD
LG