Dostupni linkovi

Srećković: Cerićeva i Zukorlićeva izjava pokušaji destabilizacije


Ministar vjera i dijaspore Srbije Srđan Srećković smatra da izjave poglavara Islamske zajednice u BiH Mustafe Cerića i muftije sandžačkog Muamera Zukorlića u Novom Pazaru predstavljaju pokušaje destabilizacije prilika na prostoru nekadašnje Jugoslavije i u Srbiji.

Ističući da je Srbija čvrsto opredjeljena za politiku dobrosusjedskih odnosa i regionalne saradnje, Srećković kaže da ga iznenađuju takvi pokušaji destabilizacije, imajući u vidu tragična iskustva iz nedavne prošlosti.

On smatra opasnim što takve "zapaljive" izjave dolaze od vjerskih vođa, koji treba da budu glavni promoteri tolerancije i zajedništva među svim ljudima bez obzira na nacionalnu i vjersku pripadnost.

"Dajemo i davaćemo punu podršku pripadnicima srpskog naroda u ostvarivanju njihovih, međunarodnim standardima i mirovnim sporazumima zagarantovanih, prava, posebno obraćajući pažnju na Republiku Srpsku, čija je budućnost strateški važna za Srbiju", rekao je Srećković za beogradske medije.

On je podsjetio da je Srbija jedan od garanata Dejtonskog sporazuma i da sa Republikom Srpskom ima specijalne veze koje prihvata i podržava međunarodna zajednica.
XS
SM
MD
LG