Dostupni linkovi

Zahtjev za istragu protiv bivšeg komandanta logora Manjača


Hrvatsko državno tužilaštvo zatražilo je pokretanje istrage protiv bivšeg komandanta logora Manjača Ratka Andrića (47) iz Banjaluke.

Tužilaštvo je juče zatražilo od zagrebačkog županijskog suda pokretanje istrage i određivanje pritvora Andriću zbog sumnje da je kao komandant logora Manjača kod Banjaluke naredio mučenje zarobljenih Hrvata tokom 1991. godine.Sumnja se da je zlostavljano 350 hrvatskih vojnika i policajaca, od kojih je jedan od posljedica mučenja preminuo.

U zahtjevu tužilaštva se navodi da je Andrić, kao potpukovnik JNA, nakon što je preuzeo komandu nad logorom postupio u suprotnosti sa odredbama ženevske konvencije i Dopunskog protokola.

Andrić nije dostupan hrvatskim vlastima, a tužilaštvo je predložilo da mu se odredi pritvor zbog posebno teških okolnosti krivičnog djela i mogućnosti bjekstva i uticaja na svedoke.

U hrvatskom tužilaštvu navode da nastavljaju sa ispitivanjem tog slučaja jer postoji sumnja da su se slični zločini ponavljali i pod novim komandantom logora Manjača.
XS
SM
MD
LG