Dostupni linkovi

Počelo ponovljeno suđenje Haradinaju


Uvodnom rječju tužilaštva danas je u Haškom tribunalu započelo novo, djelimično ponovljeno suđenje nekadašnjim komandantima Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) Ramušu Haradinaju, Idrizu Balaju i Lahiju Brahimaju.

Nova optužnica ih tereti za učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu sa ciljem zlostavljanja Srba, Albanaca i Roma, ubistvima i mučenjima u logoru OVK u Jablanici, u opštini Đakovica.

Haradinaj i Balaj su na prvom suđenju oslobođeni po svih 37 tačaka optužnice koja ih je teretila za zločine na Kosovu 1998. godine, a Brahimaj je osuđen na šest godina zatvora.

Žalbeno vijeće je u julu prošle godine ukinulo prvostepenu presudu i naložilo novo suđenje po šest tačaka koje se odnose na zločine u Jablanici, jer je utvrdilo da je, zbog odbijanja dvojice svjedoka da daju iskaz, dokazni postupak optužbe okončan prije nego što su izvedeni svi dokazi.

Tužilaštvo je najavilo da će imati 56 svjedoka, od kojih se većina neće pojaviti u sudnici, već će u dokaze biti predate njihove izjave ranije date sudu.
XS
SM
MD
LG