Dostupni linkovi

Uhapšen novinar ugašenog britanskog tabloida


Londonska policija uhapsila je danas bivšeg novinara ugašenog britanskog tabloida "The World of the news" Džejmsa Dizboroa u sklopu istrage o prisluškivanju telefona, piše "Guardian".

List navodi da je Dizboro uhapšen pod sumnjom za udruživanje za presretanje komunikacija što je kažnjivo prema krivičnom zakonu iz 1977. godine.

Prema pisanju Gurdiana, vjeruje se da su optužbe povezane sa događajima prije nego što je Dizboro unaprijeđen za urednika lista u Los Anđelesu u aprilu 2009. godine.

On je za taj posao angažovan nakon manje od mjesec dana pošto je dobio britansku nagradu za medije kao novinar godine.Britanski tabloid optužen je za prisluškivanje telefona žrtava zločina, slavnih ličnosti i političara. Policija je identifikovala 4 000 mogućih prisluškivanih brojeva.

Predsjednik medijske korporacije "News internacional" Džejms Murdok odlučio je tokom proteklog mjeseca da obustavi izdavanje tabloida poslije otkrića da je ovaj list prisluškivao privatne telefone da bi došao do informacija. Tabloid "World of the news" bio je najprodavaniji britanski list, a izlazio je 168 godina.
XS
SM
MD
LG