Dostupni linkovi

Jemenski predsjednik najavio povratak u zemlju


Predsjednik Jemena Ali Abdulah Saleh rekao je danas da će se uskoro vratiti u domovinu, i ponovio pozive za održavanje prijevremenih predsjedničkih izbora.
Saleh je to izjavio u Saudijskoj Arabiji, gdje se oporavlja od povreda zadobijenih u junskom napadu pobunjenika na njegovu rezidenciju u jemenskoj prijestonici Sani.

SAD i saudijski domaćini vršili su pritisak na Saleha da ostane u Saudijskoj Arabiji, pribojavajući se da bi njegov povratak u Jemen mogao da izazove građanski rat. Saleh je, međutim, danas tokom televizijskog obraćanja pristalicama poručio: "Vidimo se uskoro u Sani".

On je dodao da je voljan da prebaci vlast na svog potpredsjednika, ukoliko opozicija povuče naoružane plemenske borce sa ulica i okonča ulične proteste.

Kriza u Jemenu počela je u februaru, kada su ljudi na uglavnom mirnim demonstrancijama krenuli da traže ostavku Saleha, koji je na vlasti od 1978. godine.

Kriza u Jemenu izazvala je zabrinutost u SAD i Evropi da bi ogranak terorističke organizacije Al Kaide, koji već djeluje u toj zemlji, mogao da pojača aktivnost.
XS
SM
MD
LG