Dostupni linkovi

Za predsjedničke izbore u Kirgistanu 83 kandidata


Vlasti u Kirgistanu saopštile su danas da se za predsjedničke izbore koji će u oktobru biti održani u Kirgiziji prijavilo 83 ljudi.Kandidati moraju da do 25. septembra prikupe najmanje 30 000 potpisa i da plate 100.000 soma (1.565 eura), a osim toga moraće da prođu test u poznavanju kirgistanskog jezika u direktnom televizijskom prenosu ali datum i način polaganja testa još nisu precizirani.

Zbog ovih uslova procjenjuje se mnogi kandidati biće eliminisani. Samo 16 od 83 prijavljena kanditata su kandidovale političke grupe u Kirgistanu ostali su individualni kandidati.

Premijer i lider Socijaldemokratske partije Almazbek Atambajev kao i lider Nacionalističke partije Ata Jurt daleko su najistaknutiji kandidati.Aktuelni vršilac dužnosti predsjednika Roza Otunbajeva, ne može da se kandiduje za ove izbore. Ona je preuzela ovu funkciju u aprilu 2010. godine od lidera proljećne revolucije, a zatim je njen mandat na referendumu potvrđen do decembra 2011. godine.

Političke snage u Kirgistanu, poprištu dvije revolucije u pet godina (marta 2005., aprila 2010.) i etnički sukobi (juna 2010) odgodili su održavanje predsjedničkih izbora prije kraja 2011. godine kako bi se izbjegla dalja destabilizacija duboko politički i etnički podeljene zemlje.
XS
SM
MD
LG