Dostupni linkovi

Ponovljeno suđenje Haradinaju u četvrtak


Ponovljeno suđenje bivšem premijeru Kosova i nekadašnjem lideru OVK Ramušu Haradinaju počeće u četvrtak, iznošenjem uvodnih riječi tužilaštva i odbrane.

Nakon toga, u petak će početi glavni pretres, na kojem će biti izvođeni dokazi. Pretpretresna konferencija će se održana u srijedu.

Haradinaj je, na osnovu individualne krivične odgovornosti, zajedno s pripadnicima OVK Idrizom Baljajom i Lahijem Brahimajem, optužen za zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja 1998. godine na Kosovu.

U prvostepenom postupku, Haradinaj i Baljaj su 3. aprila 2008. godine oslobođeni krivice po svih 37 tačaka optužnice, a Brahimaj, koji je kratko vrijeme bio zamjenik komandanta u području Dukađina, osuđen je na šest godina zatvora.

Tužilaštvo treba da dokaže da su snage OVK pod Haradinajevom komandom, uključujući jedinicu "Crne orlove", koja je bila pod direktnom Baljajevom komandom, maltretirale i premlaćivale srpske i romske civile u području između sela Glođana i Dečana i ubijale one koji bi odbili da napuste svoje domove.
XS
SM
MD
LG