Dostupni linkovi

SNP neće odustati od zahtjeva za status srpskog jezika


Socijalistička narodna partija /SNP/ neće odustati od zahtjeva za rješavanje statusa srpskog jezika, rekao je lider ove partije Srđan Milić uoči konsultacija koje je za sutra zakazao premijer Crne Gore Igor Lukšić sa čelnicima opozicionih partija.

Milić je uvjeren da će Lukšić imati konkretan prijedlog, napomenuvši da na sastanak ide sa istim prijedlozima koje je SNP saopštio 31. jula, a koji, kako je naglasio, nisu ucjene već neophodnosti rješavanja tih pitanja, jer je 1. septembar blizu.

Ocjenjujući poziv premijera na konsultacije odličnim, predsjednik SNP-a kaže da ne ide pred Lukšića, već pred Crnu Goru, sa poznatim prijedlozima zakona o izboru odbornika i poslanika, opštem obrazovanju i državljanstvu.

"Ono što je bilo 31. jula, što je neko želio da obesmisli, to je i sada na stolu", rekao je Milić.

Iako je ranije sa SNP-om dogovoren i njihovim potpisom verifikovan prijedlog zakona koji je i Venecijanska komisija pozitivno ocijenila, Milić smatra legitimnim ono što vlast ocjenjuje političkom ucjenom.

On smatra da će se najlakše dogovoriti o zakonu o opštem obrazovanju, jer je nakon rezultata popisa jasna jezička većina u Crnoj Gori i stoga je, kaže on, 'neophodno uvažiti realnost i prihvatiti ravnopravnost većinskog, srpskog jezika u odnosu na manjinski crnogorski'.
XS
SM
MD
LG