Dostupni linkovi

U borbama za kontrolu rafinerije u Bregi više od 20 mrtvih


U bitki za kontrolu nad naftnim terminalom i rafinerijom u libijskom gradu Bregi u posljednja dva dana poginula je najmanje 21 osoba, uključujući pobunjenike i vladine snage, tvrde izvori u bolnici u Adždabiji.

Ubijeno je najmanje 15 pobunjenika, a ranjeno njih oko 50, prenio je Reuters.

U bolnici u Adždabiji britanskoj agenciji je rečeno da su u petak donijeta tijela šestorice vojnika libijskog vođe Moamera Gadafija.

Pobunjenički izvori tvrde da je na drugom većem frontu, kod Misrate, stradalo najmanje šest njihovih boraca u posljednja 24 sata.

Portparol pobunjenika saopćio je da su se njihovi borci iz istočne Brege, koju su navodno zauzeli, uputili prema naftnom terminalu, koji je udaljen oko 15 kilometara i da su u sukobu sa vladinim snagama uništili dva tenka.

Zvanični Tripoli je danas optužio generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Ban Ki-moona da se "igra riječima" i da ističe napore NATO-a da se izbjegnu civilne žrtve, umjesto da govori o odgovornosti Sjevernoatlantske alijanse za te žrtve.

Zamjenik libijskog ministra vanjskih poslova Khaled Kaim rekao je rano jutros novinarima da je Banova izjava neprihvatljiva, jer ne naglašava da je NATO "odgovoran za civilne žrtve u Libiji".

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG