Dostupni linkovi

Sirija: Civili bježe pred oklopnim vozilima u Latakiji


Oklopna vozila ušla su danas u sirijski lučki grad Latakiju i u jedno selo u blizini Libana natjeravši stanovnike na bijeg, javljaju borci za ljudska prava, dok Zapad traži načine da natjera Damask da prestane sa nasiljem.

"Vojna vozila uključujući tenkove i oklopne transportere ušla su u južni distrikt Al Ramleh u Latakiji", saopštila je Sirijska opservatorija za ljudska prava sa sjedištem u Velikoj Britaniji, prenosi AFP.

Iz opservatorije navode da se u 10.30 začula pucnjava u Al Ramlehu, koji se nalazi u središtu velikih demonstracija protiv Asadovog režima, te da je dolazak vojnih snaga izazvao egzodus velikog broja stanovnika, prvenstveno žena i djece.

Jedan borac za ljudska prava u centralnoj regiji Homs rekao je da su snage potpomognute sa dva tenka ušle u selo Jusije koje graniči sa Libanom, natjeravši ljude na bijeg preko granice u susjedne krajeve.

U međuvremenu, vojna vozila su iznenanda napala grad Kusar u provinciji Homs, gdje su bezbjednosne i obavještajne službe započele akciju hapšenja.

Ujedinjene nacije su za četvrtak najavile poseban sastanak Savjeta bezbjednosti na kome će biti riječi o ljudskim pravima i humanitarnoj katastrofi u Siriji.
XS
SM
MD
LG