Dostupni linkovi

Federacija BiH: Počinje isplata obeštećenja za vojne stanove


Vlada Federacije BiH će tokom narednog mjeseca započeti implementaciju presude Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu u vezi sa vojnim stanovima u FBiH, rekla Monika Mijić, agent BiH pri tom sudu.

Ona je navela da je Vlada FBiH već pripremila Akcioni plan, te da njegova implementacija počinje tokom septembra.

"Prvih nekoliko aktivnosti će se odnositi na utvrđivanje tačnog broja slučajeva kao što je slučaj 'Đokić'. Još nemamo tačne podatke koliko ih ima. Dio Akcionog plana se odnosi i na izmjenu relevantnog zakonodavstva", rekla je Mijićeva za "Nezavisne novine".

Ona nije mogla da kaže koliki je tačan broj potencijalnih obeštećenika, te je dodala da će finansijske implikacije implementacije presude biti poznate tek kada se utvrdi preliminarni broj tih ljudi.

"Tokom septembra bi trebalo preliminarno utvrditi tačan broj slučajeva i nakon toga krenuti u postupak pribavljanja podataka iz Srbije i Crne Gore koji se odnose na dopune dokumentacije Službe za zajedničke poslove da bi se onda i utvrdio konačan broj", rekla je Mijićeva

Admir Mujanović, portparol federalnog premijera Nermina Nikšića, potvrdio je da će Vlada provesti i dio presude koji se odnosi na ostale slučajeve slične slučaju "Đokić" i istakao da je do sada utvrđeno da ima više od 500 takvih slučajeva.

"Napominjemo da ovo ne znači da svi ovi slučajevi zadovoljavaju pomenute kriterije, već postoje indicije da bi mogli da ih zadovolje. Trenutno je u fazi prikupljanje podataka kako bi se utvrdio broj predmeta u kojim se vode postupci pred nadležnim upravnim i sudskim organima, a za koje postoje indicije da mogu zadovoljiti kriterije iz slučaja `Đokić`. Očekuje se da u narednih mjesec dana i ovaj posao bude okončan", dodao je Mujanović.
XS
SM
MD
LG