Dostupni linkovi

Vrijednost švajcarskog franka opala u odnosu na dolar i evro


Vrijednost švajcarskog franka opala je danas u odnosu na američki dolar i evro, pošto je na tržište uticala najava Švajcarske nacionalne banke o mjerama za
suzbijanje "ogromne precijenjenosti" te valute.

Evro je skočio za 5 odsto na 1,0813 franaka rano večeras u Cirihu, dok je ij dolara povećana za 4,4 odsto na 0,7593 franaka, dan pošto je švajcarska Centralna banka najavila da će podići dozvoljeno prekoračnje kreditnih linija u komercijalnom bankama na 120 milijardi franaka sa 80 milijardi franaka.

Švajcarska nacionalna banka je preduzela te mjere zbog zabrinutosti javnosti da će franak postići paritet s evrom što nepovoljno može uticati na nezaposlenost i privredni rast.

"U načelu možemo preuzeti sve mjere koje su u skladu s našim mandatom da težimo nezavisnoj monetarnoj politici u interesu zemlje i da održimo stabilnost cijena uzimajući u obzir rast", rekao je potpredsjednik švajcarske Centralne banke Tomas Jordan.

Švajcarski franak, kao i japanski jen, imaju status sigurnih utočišta za ulaganja, posebno zbog nevolja kroz koje prolaze dolar i evro.
XS
SM
MD
LG