Dostupni linkovi

Vatikan začuđen odlukom hrvatskih vlasti


Portparol Vatikana Federiko Lombardi izrazio je danas "iskreno čuđenje" zbog rješenja koje je donio hrvatski ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković kojim se povratak dobara istarskog samostana u Dajli Katoličkoj crkvi u Hrvatskoj proglašava ništavnim.

"Vijesti o poništenju ili 'proglašenjem ništavnim' od Ministarstva pravosuđa odluka koje je već donijela Kancelarija državne uprave u istarskoj regiji Buje o vraćanju dobara župi Dajla pobuđuju iskreno čuđenje, zato što je hrvatska premijerka iskazala namjeru da se problem do kojeg je stalo Hrvatskoj i Vatikanu rješava u duhu saradnje", rekao je Lombardi, a prenosi agencija ANSA.

O tom slučaju, dodao je Lombardi, "zainteresiranim će se stranama morati dati mogućnost preispitivanja te odluke na odgovarajućim mjestima".

Ministarstvo pravosuđa ništavim je oglasilo rješenja Istarske županije kojim je župi Dajla u vlasništvo dato zemljište na crkvenom i civilnom području benediktinskog samostana Dajla, čime je omogućeno da se Republika Hrvatska uknjiži kao vlasnik na navedenim nekretninama.

Ta imovina je povod za aktuelni spor između države i crkve, te između Biskupije porečke i pulske i benediktinaca iz Italije koji takođe polažu pravo na tu imovinu.
XS
SM
MD
LG