Dostupni linkovi

Srbija će dati garancije da se Dakić brani sa slobode


Državni sekretar u Ministarstvu pravde Srbije Slobodan Homen rekao je za Srnu da će Srbija dati garancije za puštanje nekadašnjeg predsjednika takozvanog Srpskog nacionalnog vijeća SAO Krajine Mileta Dakića da se brani sa slobode i pomoći finansiranje njegove odbrane pred sudom u Hrvatskoj.

"Osim `slučaja Dakić`, Republika Srbija je spremna da pomogne odbranu svih sličnih slučajeva koji su se desili u Hrvatskoj prema licima kojima je suđeno u odsustvu", rekao je Homen.Prema njegovim riječima, Srbija će posredstvom izbjegličkih udruženja "finansirati odbranu u takvim postupcima".

Hrvatska je u junu zatražila od Federacije BiH izručenje Dakića koji je posle hapšenja bio u ekstradicionom pritvoru u Sarajevu. Dakić ima i hrvatsko i srpsko državljanstvo.
Dakić je iz BIH je izručen Hrvatskoj i nalazi se u pritvoru u Karlovcu.Uhapšen je 2 6.maja na graničnom prijelazu Rača.

Županijski sud u Karlovcu pravosnažno je osudio Dakića u odsustvu na 20 godina zatvora zbog podstrekivanja na ubistvo trojice hrvatskih policajaca Mile Butine, Josipa Milčića i Zlatka Škrleca 4. avgusta 1991, a Dušan i Milan Tomić osuđeni su za ubistvo.
XS
SM
MD
LG