Dostupni linkovi

Nestabilnost na svjetskim tržištima i dalje


Berzanski indeksi na američkom i evropskim tržištima ponovo su oštro pali, poslije rasta podstaknutog odlukom američke Centralne banke da zadrži osnovne kamatne stope na rekordno niskom nivou do sredine 2013. godine.

Novom padu, između ostalog, doprinijele su spekulacije da će Francuska, poslije Sjedinjenih Država, izgubiti najviši kreditni rejting što su, međutim, agencije za kreditni rejting odlučno demantovale.

Evropske berze su danas rasle i padale a azijske su zabilježile dobitke, ali strah ostaje.Ključni berzanski indeksi na Wall Steetu su juče znatno izgubili na vrijednosti, dok među investitorima i dalje vlada zabrinutost u pogledu stanja američke ekonomije i dužničke krize u Evropi.

Početni rast na evropskim berzama takođe je bio kratkog daha. Nakon što su tri glavne agencije za kreditni rejting demantovale glasine da će sniziti najviši rejting Francuske, pažnja investitora usmjerena je na stabilnost francuskih banaka i njihovu izloženost dužničkoj krizi u eurozoni. Ključni indeks na Londonskoj berzi pao je za tri, a na njemačkoj i francuskoj za više od pet odsto.
XS
SM
MD
LG