Dostupni linkovi

Vestervele: Nema pregovora o promeni granica na Balkanu


Nemački ministar inostranih poslova Gido Vestervele poručio je danas u Podgorici da Nemačka neće pregovarati o promeni granica na Balkanu.

Vestervele je to kazao nakon susreta s crnogorskim premijerom Igorom Lukšićem, odgovarajući na pitanje o ulozi Crne Gore u rešavanju trenutne krize na severu Kosova.

"Put u Evropsku uniju vodi preko demokratije, reformi, saradnje i mirnog rešavanja svih konflikata. U tom kontekstu, poštujemo i pouzdamo se u konstruktivan pristup Crne Gore po pitanju Kosova. Postoji samo jedan put za rešavanje konflikata, a to je dijalog", rekao je Vestervele.

On je istakao da je "teritorijalni integritet zemalja regiona nešto o čemu Nemačka neće pregovarati".

Crnogorski premijer je rekao da je Podgorica "uvek imala odgovoran odnos prema Kosovu" i da "to čini i nakon izbijanja krize na severu Kosova".

Nemački ministar je ocenio i da je njegova prva zvanična poseta Crnoj Gori znak "ohrabrenja" Crnoj Gori da "nastavi na putu reformi i daljeg napretka".

Vestervele posetu Crnoj Gori nastavlja sutrašnjim susretima sa predsednikom države Filipom Vujanovićem, skupštine Rankom Krivokapićem i šefom diplomatije Milanom Roćenom.

Posetom Podgorici Vestervele je počeo turneju po zemaljama regiona koju nakon Crne Gore nastavlja posetama Hrvatskoj i Kosovu.
XS
SM
MD
LG