Dostupni linkovi

Makedonija:Predsjednici sindikata novinara otkaz


Predsjednica Nezavisnog sindikata novinara i medijskih radnika Makedonije Tamara Čausidis dobila je otkaz u televiziji "Alsat M", gdje je bila u stalnom radnom odnosu.

Čausidisova je na konferenciji za novinare u Skoplju rekla da su je iz rukovodstva televizije informisali da je njen ugovor o radu prekinut i dodala da je, osim prijetnji koje je dobijala od televizije da zaćuti i da smanji svoje sindikalne aktivnosti, postojao navodni sporazum o otkazu sa njenim potpisom.

"Ovo predstavlja problem koje suspenduje sva radnička prava, a naknadno ću sudski dokazivati kako se je našao moj potpis ispod sporazuma o otkazu. Radnici u Makedoniji se zloupotrebljavaju da stave potpis na svoj otkaz, pa ako ovakvo nešto može da se dogodi predsjedniku sindikata, šta ostaje za njegove članove", upozorila je Čausidis.

Ona je naglasila da je o ovome informisala Međunarodnu novinarsku federaciju.Posljednjih mjeseci u Makedoniji je bez posla ostalo više od 400 novinara i medijskih radnika.

Zbog učešća u štrajku otpušteno je i pet novinara skopskog dnevnika "Utrinski vesnik", koji posluje u sastavu "Media print", čiji je vlasnik njemački "Waz".
XS
SM
MD
LG