Dostupni linkovi

Sobarica tuži Stros Kana i traži odštetu


Hotelska sobarica koja za seksualni napad optužuje bivšeg šefa Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Dominika Stros-Kana, podnijela je protiv njega tužbu sa zahtjevom za odštetu.

Advokati Nafisatu Dijalo, sobarice njujorškog hotela Sofitel, nedaleko od Tajms skvera, naveli su u tužbi da ju je on namjerno, brutalno i nasilnički napao, kao i da ju je ponizio.Tužba je podnijeta sudu u Bronksu, gdje Dijalo živi.

Stros-Kan je bio uhapšen 14. maja, deset minuta prije uzlijetanja aviona za Pariz, pod optužbom za seksualni napad.Poslije nekoliko dana pušten na slobodu, uz milionsku kauciju, pod restriktivnim uslovima kućnog pritvora.

Pošto je kancelarija državnog tužioca otkrila da je Dijalo, imigrantkinja porijeklom iz Gvineje, lagala tokom opisa incidenta u hotelu, kao i kada je podnosila zahtjev za američki azil, Stros-Kan je oslobođen kućnog pritvora.

On ipak ne smije da napusti američku teritoriju, pošto pred sudom treba ponovo da se pojavi 23. avgusta.Nakon ovih otkrića, mnogi smatraju da bi američko tužilaštvo moglo odustati od optužnice.
XS
SM
MD
LG