Dostupni linkovi

BIH: Optužnica za terorizam protiv Derviševića, Sefera i Bonića


Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv tri osobe koje se terete za krivična djela terorizam , finansiranje terorističkih aktivnosti i nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija.

Tužilac Posebnog odjela za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv: Zijada Derviševića (1960) , Amela Sefera zvanog Pače, (1974) Saše Bonića zvanog Sale i Ćelo, (1987).

Optuženi Dervišević, Sefer i Bonić terete se da su početkom aprila 2011. godine planirali teroristički čin, tako što je optuženi Dervišević prikupio novčana sredstva koja je predao Seferu, da ovim novcem plati izvršenje terorističkog čina postavljanja eksplozivne naprave, koja bi bila postavljena pod vozilo Mamića, zastupnika u Skupštini Zeničko-dobojskog kantona.

Optuženi Sefer i Bonić su, u dogovoru sa Derviševićem, prethodno pratili Peru Mamića, a potom isplanirali teroristički čin i nabavili minsko eksplozivnu napravu tzv. "pašteta", koju su 11. 04. 2011. godine oko 13,20 sati u Zenici, na parkingu ispred zgrade Vlade ZDK, postavili ispod automobila i tom prilikom su ugroženi životi i Mamića i njegovog kolege.
XS
SM
MD
LG