Dostupni linkovi

BBC: Logori za mučenje u rudnicima dijamanata u ZimbabveuNa bogatom nalazištu dijamanata u Zimbabveu, nalazi se logor za mučenje pod upravom snaga bezbednosti ove afričke zemlje, koja uz podršku Evropske unije (EU) nastoji da se vrati na svetsko tržište dijamanata, javio je danas britanski
Bi-Bi-Si (BBC).

O postojanju logora pri Marangeu, jednom od najvećih nalazišta dijamanata u svetu, BBC je doznao od ljudi koji su i sami bili žrtve teških prebijanja ili seksualnog napastvovanja, ili su bili svedoci takvog nasilja.

Vlada Zimbabvea, zemlje sa juga Afrike koju vodi predsednik Robert Mugabe a kojoj je 2009. godine uvedena međunarodna zabrana na izvoz dijamanata, zasad nije reagovala na otkriće britanske medijske kuće.

Takve zabrane se uvode kako bi se sprečilo da takozvani "krvavi dijamanti" - dobijeni kroz tešku eksploataciju radnika ili dece - dospeju na unosno međunarodno tržište.

BBC je došao do internog dokumenta EU u kojem se tvrdi da dva
zimbabveanska nalazišta, uključujući Marange, sada ispunjavaju
međunarodne standarde i da hitno treba odobriti izvoz tamošnjih
dijamanata.

Time bi se delimično ukinula trgovinska zabrana koju je Zimbabveu uvela međunarodna organizacija Kimberli proces (KP), nadležna za nadzor prometa dijamanata. Sankcije su bile uvedene zbog izveštaja o masovnim ubistvima i zlostavljanjima na nalazištu Marange iza kojih su, kako se tvrdi, stojale zimbabveanske snage bezbednosti.

Jedna od žrtava, koja tvrdi da je oslobođena iz logora u februaru, rekla je BBC-ju da tamo "rudari ponekad ne mogu da hodaju koliko dobiju batina". "Dobijemo 40 udaraca bičem ujutro, 40 udaraca popodne i 40 uveče", rekao je taj svedok, koji zbog batina i dalje ne može da koristi jednu ruku i veoma otežano hoda.
XS
SM
MD
LG