Dostupni linkovi

Otkrivena najveć serija hakerskih napada u svijetu


Stručnjaci američke kompanije McAfee, koja se bavi informacionom sigurnošću, otkrili su do sada najveću seriju napada hakera koji su upali na mreže 72 organizacije širom svijeta.

Meta napada, među ostalim, bili su Ujedinjene nacije, Međunarodni olimpijski komitet i vlade i kompanije u Sjedinjenim Američkim Državama, Kanadi, Tajvanu, Južnoj Koreji i Vijetnamu.

Kao rezultat tih napada koji su trajali od jednog do 28 mjeseci, hakeri su uspjeli da dobiju pristup velikom broju povjerljivih informacija, prenosi Reuters.

"Šta se sada događa s tim podacima otvoreno je pitanje", izjavio je potpredsjednik McAffea Dmitrij Alperovicz, dodavši da dio tih informacija može biti iskorišten kao konkurentno preimućstvo na tržištima, što može nanijeti ozbiljnu ekonomsku štetu pogođenoj strani.

Stručnjaci kompanije McAfee utvrdili su da iza tih napada, koji su možda trajali i više od pet godina, stoji jedan naručilac.

Ekspert Centra za strateška i međunarodna istraživanja Jim Louis smatra da je najvjerovatniji organizator tih cyber napada Kina.
XS
SM
MD
LG