Dostupni linkovi

Zeri: 10 uslova Vlade Kosova za podržavanje sporazuma


Vlada Kosova ima deset uslova koje Kfor treba da prihvati i ostvari u razgovorima sa predstavnicima Beograda kako bi Vlada podržala sporazum Kfor-a i Srbije, piše danas prištinski dnevnik "Zeri".

Premijer Kosova Hašim Tači je juče na sednici Vlade rekao da se komandant Kfor-a Erhard Biler saglasio sa tim zahtevima.

Taj list navodi nepotvrđene informacijame da je prvi uslov deblokada puteva na severu zemlje koji vode ka prelazima Jarinje i Brnjak, a koje Srbi blokiraju od dana kada su specijalne jedinice policije Kosova započele akciju na preuzimanju ovih prelaza.

Drugi uslov je održavanje sadašnjeg stanja na prelazima, što podrazumeva da oni budu zatvoreni za prolaz robe.

Kosovska Vlada traži da se utvrdi da je Kfor odgovoran za prelaze, koji u principu treba da budu zatvoreni zbog bezbednosti i proglašenja ograničenene vojne zone.

Humanitarna pomoć iz Srbije na Kosovo može ući sa vozilima do 3,5
tona na određenim graničnim prelazima, ali nakon procene neke nezavisne međunarodne specijalizovane organizacije da postoji potreba za humanitarnu pomoć, dok se dozvoljava prolazak robe za potrebe Srpske pravoslavne crkve.

Kako navodi "Zeri", Vlada Kosova zahteva kontrolu i utvrđivanje identiteta svih ljudi i vozila koja ulaze na Kosovo.

Takodje se zahteva kontrola voza koji saobraća na relaciji Beograd-Priština do Zvečana, kao i zatvaranje svih neregistrovanih prolaza između Kosova i Srbije.
XS
SM
MD
LG