Dostupni linkovi

SAD najavile plan za sprečavanje genocida


SAD su danas najavile plan za sprečavanje ili odvraćanje od genocida u svetu.

Američki predsednik Barak Obama danas je naredio preispitivanje američkog pristupa slučajevima genocida i primenu nove strategije, imajući u vidu spor odgovor SAD na genocid u Ruandi u kojem je 1994. ubijeno 800.000 ljudi.

"Sprečavanje masovnih zločina i genocida je u srcu nacionalnih interesa i moralne odgovornosti SAD", napisao je Obama u predsedničkoj direktivi.

On je dodao da je "američka reputacija ugrožena", kao i da se sposobnost SAD da podstaknu promene dovodi u pitanje ako ne reaguju na masovna ubistva i genocid.

Američki predsednik je naložio da se u narednih 100 dana preispitaju sva ekonomska, diplomatska i politička sredstva za uspostavljanje mehanizama za prevenciju genocida bes slanja vojnih snaga.

Obama je, takodje, formirao Kancelariju za prevenciju masovnih ubistava koja bi trebalo da razvije strategiju za sprečavanje pojave genocida i ubrza reakciju američke administracije na masovno kršenje ljudskih prava.

Jedan američki zvaničnik rekao je da je on novi plan jedinstven jer priznaje da američka administracija u prošlosti nije činila dovoljno da spreči genocid.
XS
SM
MD
LG