Dostupni linkovi

Kantrimen: Kriza na Kosovu ne utiče na BiH


Zamenik pomoćnika američke državne sekretarke Tomas Kantrimen (Thomas Countryman) je danas ocenio da se kriza na Kosovu ne može odraziti na BiH, ali i da "ima onih koji žele da tu situaciju iskoriste kao politički argument".

Kantrimen je u intervjuu novinskim agencijama u BiH izrazio žaljenje zbog nasilja na Kosovu i dodao da "SAD, EU i KFOR pokušavaju da nadju privremeno rešenje za tu situaciju, radi omogućavanja nastavka dijaloga Prištine i Beograda".

Američki funkcioner, zadužen za Evropu i Evroaziju, ocenio je i da "BiH danas nije ništa bliža Evropskoj uniji nego što je to bila pre četiri ili pet godina", ali i rekao da "to ne znači da uopšte nema napretka".

"Ekonomski i društveno, BiH je na putu razvoja, ali poboljšanje nije vidljivo na političkom planu, a uzrokje nedostatak političke spremnosti", rekao je američki zvaničnik.

On je ponovio da su SAD spremne da pomogne BiH na njenom putu ka EU i NATO.

"SAD neprestano ističu važnost Dejtonskog mirovnog sporazuma, ali još ima onih koji ne prihvataju osnovne principe sporazuma. Naša je dužnost da zaštitimo osnovne principe Dejtonskog sporazuma: jedna država, dva jaka entiteta i tri konstitutivna naroda. Mi ćemo braniti te principe od onih koji bi da to ruše", kazao je Kantrimen.
XS
SM
MD
LG