Dostupni linkovi

Vlada Kosova: Prolaz samo za humanitarnu pomoć



Recipročne trgovinske mere između Kosova i Srbije i dalje će se primenjivati, što znaci da je embargo na robu i Srbije i dalje na snazi, izjavila je za Radio Slobodna Evropa ministarka za trgovinu Mimoza Kusari Lila.

Ona je istakla da su nakon sastanka premijera Kosova i komandanta Bilera pojašnjene nejasnoće.

„Ocenjeno je da će na prelazu u Jarinju biti prisutan samo KFOR zbog situacije koja je nastala nakon paljenja tog prelaza, dok će na prelazu u Brnjaku biti pristuni KFOR, EULEX i Policija Kosova. Sprovođenje recipročnih mera će se nastaviti, tako da je i dalje blokiran ulaz komercijalne robe, sa izuzetkom humanitarne pomoći”, kazala je ona.

Kusari Lila je potvrdila da je na Kosovu danas ušlo 75 tona namirnica u obliku humanitarne pomoći ali je dodala da Kosovo neće dozvoliti da ovakvu situaciju Srbija zlupotrebljava radi političkih ciljeva, tako da će od međunarodni organizacija zatražiti mišljenje u vezi sa snabdevanjem namirnica na severu.

I premijer Kosova Hašim Tači je na današnjem zasedanju vlade kazao da na Kosovu nema humanitarne krize, te da političari nisu ti koji određuju da li ona postoji ili ne.

Sinoć je Vlada Kosova reagovala na saopštenje KFOR-a da je postignut nacrt dogovora o rešavanju problema na severu, ističući da je neprihvatljiv i neostvarljiv na teritoriji Kosova.

U saopštenju KFOR-a je navedeno da su komadant KFOR-a Erhard Biler i srpski zvanicnici Borislav Stefanovic i Goran Bogdanovic sačinili nacrt dogovora po kojem KFOR nastavlja sa kontrolom na graničnim prelazima 1 i 31.

U ovom dokumentu se dalje navodi Automobili, kamioni do 3.5 tone težine i kamioni koji prevoze humanitarnu pomoć, uključujući hranu, mogu da prođu nakon provere identiteta i pretresa u potrazi za oružjem, kao i da će biti uklonjene barikade.
XS
SM
MD
LG