Dostupni linkovi

Hrvatska obilježava 16. godišnjicu Oluje, izbjeglice pišu Jadranki Kosor


Službena proslava Dama pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i 16. godišnjice Oluje počinje danas u Kninu.

Za 84 sata hrvatske snage u Oluji su od srpskih snaga oslobodile petinu okupirane državne teritorije, što je uticalo i na završetak rata u Bosni i Hercegovini, te mirnu reintegraciju Podunavlja u ustavno-pravni poredak Hrvatske.

Dio udruženja hrvatskih branitelja objavio je da će bojkotovati današnju kninsku proslavu, u znak nezadovoljstva zbog toga što su u Haškom tribunalu u aprilu ove godine u prvostepenom presudom hrvatski generali Ante Gotovina i Mladen Markač osuđeni na 24, odnosno 18 godina zatvora zbog zločina tokom Oluje.

Istovremeno, predstavnici izbjegličkih udruženja Srba iz Hrvatske predaće danas u hrvatskoj Ambasadi u Beogradu otvoreno pismo za premijerku te države Jadranku Kosor, u kojem se od vlade u Zagrebu traži da prije ulaska u EU vrati oduzeta imovinska i stečena prava Srbima.

U pismu, koje je povodom 16 godina od hrvatske vojno-policijske akcije "Oluja" upućeno i na ime potpredsjednika Vlade Hrvatske Slobodana Uzelca, od Zagreba se traži da uspostavi iste standarde u suđenjima za ratne zločine i druga krivična djela u ratnom periodu.
XS
SM
MD
LG