Dostupni linkovi

Skupština bez dogovora, ostavila Evropu po strani


Skupština Crne Gore tokom rasprave o izbornom zakonu, 31. jul 2011.
Skupština Crne Gore tokom rasprave o izbornom zakonu, 31. jul 2011.
Neusvajanje izbornog zakona pokazuje da crnogorska politička elita i društvo suštinski nijesu spremni za nastavak evropskog puta.

Dok vlast i opozicija jedni na druge prebacuju odgovornost, politički analitičar Svetozar Jovićević kaže da su krivi i jedni i drugi i da sada može doći do opstrukcije u ispunjavanju ostalih uslova Evropske komisije, posebno u oblasti reforme pravosuđa i borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije.

Dan poslije, na političkoj pozornici svako iz svog ugla krivi onu drugu stranu da je odgovorna za neusvajanje izbornog zakona i samim tim izvjesno odgađanje dobijanja datuma za početak pregovora sa Evropskom unijom.

U javnim nastupima uoči glasanja ali i sa skupštinske govornice u nedjelju predstavnici vlasti, naročito manje članice koalicije SDP optužili su dio opozicije da zbog pitanja jezika i državljanstva svjesno blokiraju nastavak evropskih integracija Crne Gore.

Jovan Vučurović iz Nove srpske demokratije kategorično odbacuje te optužbe.

"Isključivi krivac za ne donošenje izbornog zakona je parlamentarna većina, što se pokazalo ne samo na jučerašnjoj sjednici Skupštine Crne Gore nego i tokom svih dosadašnjih neuspješnih pregovora. Tako da optuživati opoziciju je samo čista zamjena teza. Vlast je pokazala da ne zna ni šta su to pregovori. Oni ne znaju da je to demokratska tekovina već po ustaljenoj autokratskoj matrici prihvataju samo ono što je želja šefa režima. Sa takvim anti evropskim, rigidnim stavom koji ne priznaje pravo drugoga ne samo da predlaže nego i da razmišlja nije se moglo doći do rješenja. Do njega se neće doći ni u budućnosti pošto vlast nije spremna na kompromis", kaže Vučurović.

U SDP nemaju dilemu da je opozicija ta koja je postupila nezrelo i tako usporila evropski put Crne Gore u veoma važnom trenutku.

"Mi sada zaista ne možemo izlaziti u susret opoziciji zato što su ti zahtjevi nerealni, nemaju veze sa crnogorskim evropskim putem i prosto se postavlja pitanje šta će biti naredna stvar kojom će opozicija da ucjenjuje. Dakle, ako prihvatimo nešto onda se može pojaviti novi razlog tipa recimo redefinisanja državno pravnog statusa. Šta to još ova vlast može da uradi da bi opozicija bila svjesna da politikom ucjena i uslovljavanja Crna Gora ne može koračati onom brzinom koja je potrebna na evropskom putu", rekao je Raško Konjević.

Nespremni na kompromis

Neusvajanje izbornog zakona u Skupštini Crne Gore samo pokazuje kako ni politička elita a ni društvo nijesu spremni za evropske vrijednosti, među kojima je kompromis možda i najvažnija, smatra profesor i politički analitičar Svetozar Jovićević.
Svetozar Jovićević

Za to su odgovorni i opozicija zbog svojevrsne političke ucjene kojoj je u nedjelju pribjegla, ali i vlast koja je od referenduma na ovamo prilikom svakog odlučivanja ignorisala mišljenje i stavove ne malog broja njenih stanovnika koji ne misle kao vlast, kaže Jovićević.

"Utisak je krajnje negativan. Mislim da smo još jednom, ovaj put eklatantno jasno pokazali da kao društvo nijesmo spremni za krupnije poduhvate, za razumnija rješenja i to je najgori utisak koji se iz ovoga nosi. Naravno, odmah će se postaviti pitanje ko je krivac ili glavni krivac. Krivaca ima na svim stranama", ocjenjuje on.

Izostanak kompromisa o izbornom zakonu može stvoriti prostor za one u vlasti čiji je to posao da razvuku i znatno uspore ispunjavanje ostalih, ne manje važnih uslova Evropske komisije kao što je borba protiv organizovanog kriminala i korupcije.

Neuspjeh kod usvajanja izbornog zakona samo je pokrio neuspjehe u tim oblastima, smatra profesor Jovićević.

"Ja imam utisak da se to prosto i željelo. Da se zamagli taj dio problema, najkrupniji dio problema i najteži za ispunjavanje za samu vlast i da se on zamagli ovim drugim problemom, važnim ali ne presudno važnim. Čini mi se da se to sada pokušava skriti time da će se sada optužiti patrijarh Irinej i srpske vlasti o čijim sam stavovima i odnosima i ja negativno govorio i na talasima vašeg radija i tu nema nikakve zabune. Ali čini mi se da je to ovoga puta samo izgovor", smatra Jovićević.
XS
SM
MD
LG