Dostupni linkovi

Jaruzelski bolestan za suđenjePoslednji predsednik komunističke Poljske, general Vojćeh Jaruzelski, suviše je bolestan da bi moglo da mu se sudi za zločin što je u decembru 1981. godine uveo ratno stanje, odlučio je danas sud u Varšavi.

Kao opravdanje za uvođenje ratnog stanja je poslužilo to što se sovjetske trupe gomilaju na granicama i da ako poljski komunisti ne uguše sami antirežimske
proteste, Poljsku bi kao 1968. godine Čehoslovačku okupirao
Sovjetski Savez, što u Poljskoj ne bi prošlo bez krvi.

Vanredno "ratno" stanje je za godinu ipo dana odnelo živote 56 Poljaka koje su tokom demonstracija ubili ili na smrt prebili policajci. Samo tokom prve nedelje internirano je oko 5.000 aktivista opozicije uglavnom iz nezavisnih sindikata Solidarnost, a do kraja vanrednog stanja taj broj se udvostručio.

Jaruzelski je sve donedavno, iako star i bolestan dobrovoljno učestvovao na ročištima, ali posle nedavnog boravka na onkološkom odeljenju klinike lekari su podneli sudu dokumentaciju da je suviše bolestan da narednih godinu dana prati suđenje.

Iz istih razloga početkom jula prekinuto je suđenje 88-godišnjem Jaruzelskom u jednom drugom procesu - za gušenje radničkih protesta 1970. godine.
XS
SM
MD
LG