Dostupni linkovi

Gul: Turska nije u krizi poslije ostavke vojnog vrha


Turski predsjednik Abdullah Gul negirao je danas da je zemlja u krizi poslije ostavke načelnika generalštaba vojske i još tri najviša vojna komandanta, ali je priznao da je to stvorilo "vanrednu" situaciju.

"Nema krize ni dugotrajnog problema u Turskoj", naglasio je Gul.

Ostavke su juče podnijeli načelnik generalštaba turske vojske Isik Kosaner i komandanti kopnenih, pomorskih i vazdušnih snaga, što je poremetilo stabilnost vojske i dalo mogućnost premijeru Tayyipu Erdoganu da proširi svoja ovlaštenja i nad oružanim snagama, prenosi Reuters.

Turski vojni vrh podnio je ostavke u znak protesta zbog hapšenja 250 oficira osumnjičenih za navodno kovanje zavjere protiv Erdoganove vlade.

Gul je jučer imenovao generala Nedžeta Ozela za novog komandanta turskih kopnenih snaga na mjesto Isika Kosanera, i očekuje se da će on kasnije biti postavljen i za načelnika generalštaba.

Posljednjih nekoliko godina u odnosima vojske i vlade premijera Erdogana vladaju tenzije, a Kosaner se u proteklih nekoliko dana sastao s predsjednikom vlade nekoliko puta, prenijele su agencije.
XS
SM
MD
LG