Dostupni linkovi

Kfor ocjenjuje da je situacija na Kosovu mirna


Situacija na severu Kosova danas je mirna ali još uvek ima potencijala za nasilje, izjavio je portparol KFOR-a Hans Wichter.

Nakon jučerašnjeg sastanka komadanta KFOR-a, Erharda Biler-a i srpskih zvaničnika, nisu proizašli specifični rezultati već je samo bilo razmena mišljenja i informacija, kazao je on, dodajući da su o tome sada obaveštene i međunarodna zajednica i vlada u Beogradu.

“Ovo će biti početak političkih razgovora na visokom nivou sledeće nedelje. Možda će doći do nekih rešenja na višem političkom nivou. Znate, KFOR nije politička institucija. Mi moramo da podržimo ljude ovde, zadržimo sigurno i bezbedno okruženje i povećamo slobodu kretanja. I moramo da utvrdimo da li je ptrebno da se upotrebi nasilje da bi se očistio put”, izjavio je Wichter za RSE, dodajući da je KFOR imao ovlašćenje da upotrebi silu u petak prilikom blokade puta u Rudaru, ali tako nešto bi prouzrokovalo krvoproliće.

Inače, očekuje se da će na Kosovu i u Srbiji od ponedeljka boraviti Robert Kuper, posrednik Evropske unije u dijalogu Prištine i Beograda.
XS
SM
MD
LG