Dostupni linkovi

Wichter: Demonstranti još nisu otklonili blokade


Srbi na severu Kosova, u selu Rudare već nekoliko sati drže put pod blokadom, potvrđjeno je iz KFOR-a.

Srbi blokiraju put pošto je vlada kosova u ponedeljak uveče izvela akciju uvođjenja kontrole na graničnim prelazima na severu Kosova.

„Još uvek smo u konfrotaciji sa srpskim demonstrantima, oni još uvek nisu otklonili blokadu na putu. Pokušali smo da razgovaramo sa njima da odustanu od blokade ali ne verujem da će to uraditi. Moramo da sačekamo i vidimo šta će da se desi“, kazao je portparol KFOR-a Hans Wichter.

NATO je dan ranije odlučio da dva granična prelaza na severu proglasi zabranjenim vojnim zonama, što znači da je vojnicima je dozvoljeno da upotrebe smrtonosno oružje, mogu da koriste oružje za sopstvenu odbranu, da odbrane sve ljude, imovinu, zabranjenu vojnu zonu.

Nakon što je grupa ljudi napala granični prelaz u Jarinju, otvorila vatru na poljske vojnike KFOR-a i bacila molotovljeve koktele bilo je neophodno da se granični prelazi na severu proglase vojnim zaštitnim zonama, kazao je portparol KFOR-a.

“Što se tiče budućih koraka, sve dok je pretnja pristuna, prelazi će biti zatvoreni i pod kontrolom KFOR-a u suprotnom ne možemo garantovati bezbedno i sigurno okruženje”, kazao je Wichter.
XS
SM
MD
LG