Dostupni linkovi

Tadiću u Pragu uručena nagrada Polak


Predsedniku Srbije Borisu Tadiću večeras je na Karlovom univerzitetu u Pragu uručena američko-češka nagrada Vašeka i Ane Marije Polak za promociju slobode, demokratije i tržišne ekonomije u Centralnoj i Istočnoj Evropi.

U predavanju studentima letnje škole Američkog instituta za političke i ekonomske sisteme i Instituta žurnalistike u Pragu iz 30 zemalja sveta Tadić se nadovezao na vizije Zorana Đinđića koji se sa iste govornice obratio studentima pre devet godina, takođe kao dobitnik nagrade Polak, citiravši reči ubijenog premijera o tome da se "sa susedima mora zatvoriti prozor kroz koji prošlost ulazi u sadašnjost i budućnost".

Tadić je drugi lider iz Srbije, a četvrti s prostora Jugoslavije koji je dobio uglednu nagradu Američkog instituta za političke i ekonomske studije, što je zajednički projekt Fonda za američke studije iz Vašingtona, Univerziteta u Dzordžtaunu i Karlovog univerziteta u Pragu.

Prvi od njih nagardu je dobio slovenački premijer Janez Drnovšek, a uz Đinđića i Tadića, 2006. godine dobitnik je bio tadašnji premijer Hrvatske Ivo Sanader pre svega zbog svoje uloge u jačanju tržišne privrede.
XS
SM
MD
LG