Dostupni linkovi

Ko je čuvao Hadžića od hapšenja


Uhapšen Goran Hadžić
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:03:52 0:00
Direktan link

Goran Hadžić, poslednji haški begunac koji je optužen za ratne zločine u Hrvatskoj početkom devedesetih uhapšen je u sredu u rejonu Fruške Gore u Vojvodini

Nakon hapšenja poslednjeg preostalog optuženika za ratne zločine koga je Hag potraživao od Srbije, u prvi plan izlazi pitanje gde se Goran Hadžić svih ovih godina skrivao i zašto je punih sve to vreme bio van dometa srpskih vlasti.

Otvara se i pitanje da li će, napokon biti otkriveno ko je Hadžiću 2004. godine, svega nekoliko sati pred dolazak policije, najavio da će biti uhapšen, posle čega je taj optuženik za zločine u Hrvatskoj, spakovao stvari u dve torbe i kolima napustio Novi Sad.

“Jutros u 08:24, u reonu Fruške Gore, uhapšen je Goran Hadžić”, objavio je tako predsednik Srbije Boris Tadić, hapšenje poslednjeg haškog optuženika koga taj Tribunal potražuje pod sumnjom da je devedesetih počinio ratne zločine na teritoriji Hrvatske.

“Srbija je ovim, završila sva najteža poglavlja u saradnji sa Haškim tribunalom. Srbija će nastaviti da ispunjava svoje međunarodne obaveze. Istovremeno, još jednom želim da potvrdim da je hapšenjem Gorana Hadžića ispunjena i naša zakonska obaveza i naša moralana dužnost”, rekao je Tadić.


Fila: Hadžić boravio i van zemlje

Čovek koga optužnica tereti za progon nesrba na rasnoj, verskoj i političkoj osnovi, za pokušaj istrebljenja i ubistva više stotina Hrvata, prisilno zatvaranje i zlostavljanje logoraša u kampovima u Dalju i Erdutu u Hrvatskoj i Begejcima, Stajićevu i Sremskoj Mitrovici u Srbiji, za uništavanje i pljačku imovine nesrpskog stanovništva u istočnoj Slavoniji, sada, u pritvorskoj jedinici Okružnog zatvora, čeka da bude izručen Holandiji.

U Specijalni sud je doveden nakon što su ga agenti Bezbednosno informativne agencije, uhapsili u šumi kod sela Krušedol, na obroncima Fruške gore.

Tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević, otkriva da je Hadžić bio teško prepoznatljiv, da je sa sobom nosio pištolj, ali da nije pružao otpor.

“Samo hapšenje izvršeno je bez ikakvog rizika, i po Gorana Hadžića i po tim. Goran Hadžić je bio jako nepoverljiv i imao je lažni identitet. On je bio u kontaktu sa nekoliko lica, i BIA je došla do podatka da treba da ostvari kontakt sa jednim od svojih prijatelja. Taj njegov prijatelj je trebalo da mu doturi novac”, rekao je Vukčević uz objašnjenje da je hapšenje trebalo da se dogodi 24 časa ranije, ali da su Hadžića, prijatelji, putem medija, upozorili da mu se hapšenje sprema, što govori da su informacije ponovo curile.

“U napisima u medijima, stajalo je da je on već uhapšen, pa je taj svoj susret odložio”, kaže Vukčević.

Iako je susret sa jatakom koji mu je nosio novac odložio na jedan dan, što je za 24 časa pomerilo i hapšenje, agentima BIA ovoga puta nisu izmakli ni Hadžić niti njegov poznanik.

Gde se pre toga kretao, tek ostaje da se istraži, ali advokat Toma Fila, koji Hadžića zastupa u Beogradu, tvrdi da je njegov klijent deo vremena proveo van Srbije.

„On se krio sedam godina. Kako i gde, to je na nadležnim organima da utvrde, ali je dobar deo tog vremena bio van zemlje“, rekao je Fila.

Ozbiljni centri moći

Gde god da se krio, Hadžića su na slobodi do sada čuvale informacije koje je na vreme dobijao iz centara službi zaduženih za njegovo lociranje. Tako je 13. jula 2004. godine, pobegao iz svoje kuće u Novom Sadu, svega nekoliko sati nakon što je Ministarstvu spoljnih poslova Srbije, dostavljena zapečaćena haška optužnica podignuta protiv njega. Ko ga je tada obavestio da mu se hapšenje sprema, niko nikada nije zvanično istraživao.

Ipak, da je Hadžić tada dobio pravu informaciju u pravo vreme, u razgovoru za Radio Slobodna Evropa tvrdi i Florens Artman, nekadašnja portparolka tužiteljke za ratne zločine Karle Del Ponte.

„U kratkom vremenskom periodu, kada je policija krenula da ga uhapsi u njegovoj vili, jedna osoba iz ministarstva koje je dobilo nalog za hapšenje, to mu je javila. Na kući u kojoj je živeo Goran Hadžić, tada su bile kamere, tako da je cela situacija snimljena i vidi se da je pred dolazak policije dobio poziv, vidi se kako se pakuje i odlazi u jednom automobilu“, rekla je Artman.

Krušedol - mesto gde je uhapšen Hadžić

Radio Slobodna Evropa nezvanično saznaje da je Hadžića obavestila osoba koja je tada radila u Ministarstvu spoljnih poslova, koje je prvo primilo hašku optužnicu. Šef diplomatije u to vreme bio je Vuk Drašković, koji tvrdi da nije našao dokaze da je Hadžića upozorio neko od zaposlenih u njegovom ministarstvu.

„Trudio sam se da proverim neke glasine da je informacija otišla čak od nekog iz ministarstva Spoljnih poslova, ali ja nikakve dokaze za takvu tvrdnju nisam našao. Logičnije mi je da je otišla iz Vlade i službi bezbednosti“, kaže Drašković.

Načini na koje je Hadžić izmicao pravdi, više su puta ozbiljno doveli u sumnju volju vlasti da završi saradnju s Hagom i reformiše bezbednosne službe. Hapšenje Hadžića, a pre njega i Ratka Mladića, ipak za vojnopolitičkog analitičara Ljubodraga Stojadinovića, inače dobrog poznavaoca haške problematike, pokazuje da su se neke stvari u poslednje vreme promenile.

“Mislim da je na nivou države, rukovodstva policije, službi bezbednosti i Tužilaštva za ratne zločine, postojala volja - i politička i volja na tom nivou da se taj posao završi, ali je sigurno da je takođe na nekom nivou koji je otuđen od države, to su ozbiljni centri moći, mislim na otuđeni deo službe bezbednosti, da je tu postojala prilična opstrukcija i da je tek kada je ta grupa izgubila svoju moć bilo moguće da budu uhapšeni prvo Ratko Mladić, a sada i Goran Hadžić”, ocenio je Stojadinović.

Hapšenje Gorana Hadžića odmah je pohvaljeno i u Hagu i u Briselu. Glavni haški tužilac Serž Bramerc ocenio je da je Srbija dokazala istinsku posvećenost saradnji sa Tribunalom, dok su najviši zvaničnici Evropske unije ocenili da hapšenje predstavlja "novi važan korak u ostvarivanju evropske perspektive".

Biografija Gorana Hadžića

(VIDEO: Intervju sa Goranom Hadžićem nakon pada Vukovara 1991. godine)



Biografija Gorana Hadžića

Goran Hadžić rođen je 7. septembra 1958 u selu Pačetin pokraj Vukovara.

Rat je dočekao kao skladištar u kombinatu "Borovo". Politikom se počeo aktvinije baviti krajem 80-tih, kada članstvo u SKJ, zamjenjuje onim u tek osnovanoj Srpskoj demokratskoj stranci na čijoj se političkoj hijerarhiji brzo uspinje tokom rata u Hrvatskoj.

U javnosti postaje poznat na samom početku rata . Uhapšen je u martu 1991., na Plitvicama zajedno s Željkom Ražnatovićem Arkanom i to po povratku iz Knina gdje se dogovarao sukob s Hrvatima.

S grupom istočno slavonskih Srba 25. juna 1991. odlučuje formirati takozvanu SAO , Srpsku autonomnu oblast Istočne Slavonije, Baranje i Zapadnog Srijema. Nešto kasnije se ta tvorevima priključuje još jednoj samoproglašenoj tvorevini, takozvanoj Republici Srpskoj Krajini.

U februaru 1992. s mjesta premijera smjenjuje Milana Babića, kasnijeg haškog osuđenika. Smatrao se produženom rukom i kurirom Slobodana Miloševića.

"Posao" premijera, pa onda i predsjednika, završava mu 1994. kada je za predsjednika tzv RSK izabran Milan Martić, koji je 8.oktobra 2008. osudjen na 35 godina zatvora.

U Hrvatskoj ostaje dok je istočna Slavonija bila pod protektoratom UN, čak je bio predsjednik distrikta, ali nakon mirne reintegracije tog dijela Hrvatske seli u tadašnju SR Jugoslaviju.

U srpskoj javnosti se pojavljuje 2000., na sprovodu ratnog druga Arkana koga naziva "velikim herojem".

Međunarodni sud za ratne zločine u Hagu protiv njega je podigao optužnicu 4.juna 2004., a objavljena je 16.jula 2004. Neposredno uoči hapšenja nestaje iz svoga doma u Novom Sadu.

Haški sud ga tereti za sdjelovanje u udruženom zločinačkom poduhvatu kao suizvršilac. Svrha tog zločinačkog poduhvata bila je da se trajno ukloni većina hrvatskog i drugog nesrpskog stanovništva s otprilike jedne trećine teritorija Hrvatska kako bi to postalo dijelom nove države pod srpskom dominacijom.

Navodi se da je taj udruženi zločinački poduhvat započet najkasanije 25. juna 1991. i trajao barem do decembra 1993.

Haška optužnica protiv Gorana Hadžića

Optužen je u 14 točaka za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti od 1. augusta 1991. do kraja juna 1992.

Između ostalog za istrebljenja i ubojstva stotina civila Hrvata i drugih nesrba, uključujući žene i starije osobe, u Dalju, Erdutu, Klisi, Lovasu, Grabovcu i Vukovaru.

Dugotrajan i čest prislini rad hrvatskih i drugih nesprskih civila koji je uključivao kopanje grobova, tovarenje municije za srpske snage, kopanje rovova, kao i druge oblike fizičkog rada na linijama fronta.

Hadžiću se na teret stavljaju deportacija najmanje 5 tisuća stanovnika Iloka i 20 tisuća stanovnika Vukovara u Srbiju, te prisilno premještanje unutar Hrvatske 2 i po tisuće stanovnika Erduta.

Također se smatra odgovornim i za logore Stajićevo, Begejci, Sremska Mitrovica, te za uništavanaja kuća, vjerskih i kulturnih objekata u Dalju, Erdutu, Lovasu, Tovarniku i Vukovaru.
XS
SM
MD
LG