Dostupni linkovi

Vojni vještak: Karadžić na vrhu vojno-političke vlasti


Radovan Karadžić u sudnici Haškog tribunala
Radovan Karadžić u sudnici Haškog tribunala
Na suđenju bivšem predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću svjedočio je vojni analitičar tužiteljstva Reynaud Theunens, koji je opisao zapovjedni lanac Vojske Republike Srpske, VRS-a. Komentirajući brojne dokumente, zapisnike sa sjednica te vojna naređenja, Tunens je optužbi potvrdio kako je na zapovjednom vrhu bio optuženi.

„Ja sam onaj koji potpisuje i donosi odluke“ , glasile su riječi optuženeg na vojno-političkom seminaru bosanskih Srba potkraj 1992.godine, događaj koji je između ostalog tužiteljstvo iskoristilo kako bi potkrijepilo optužbe o zapovjednoj odgovornosti Karadžića za akcije Vojske Republike Srpske.

Vojni analitičar Theunens je objasnio da se u donošenju zaključka o aktivnom korištenju ovlasti optuženog kao vrhovnog zapovjednika VRS-a koristio s više izvora. Riječima sudskog prevoditelja:

„Kao što ćete vidjeti u mom nalazu s jedne strane imamo zakone i propise, zatim imamo odluke gospodina Karadžića, a s druge strane imamo razne borbene dokumente, uključujući komandne dokumente gdje gospodin Karadžić kao vrhovni zapovjednik određuje direktive, izdaje naređenja i povezane instrukcije. Također je identificiran od članova Glavnog štaba (VRS) kao i podređenih zapovjednika – kao vrhovni zapovjednik“, ukratko je opisao izvore koje je koristio tijekom analiziranja zapovjednog lanca.

Prema tužiteljstvu akcije vojske bosanskih Srba i ratni ciljevi poklapali su se sa strateškim ciljevima Srpske demokratske stranke kojoj je optuženi bio na čelu, odnosno preuzimanju vlasti u više bosanskohercegovačkih općina.

Zapovjedni lanac u izvršavanju direktiva optuženog je prema svjedoku - funkcionirao, dok je Karadžić kao Vrhovni zapovjednik dobijao dnevne borbene izvještaje iz Glavnog štaba VRS-a, što pokazuje da je bio upoznat i s razvojem ratne situacije.

„Na dnu (stranice analize svjedoka) se govori o Drinskom korpusu i zadacima. Planiranim i promišljenim borbenim djelovanjima stvoriti nepodnošljivu situaciju totalne nesigurnosti bez ikakve nade za opstanak i život stanovnika Srebrenice i Žepe“, dala je primjer direktive tužiteljica Uertz –Retzlaff zatraživši svjedoka da prokomentira pročitano.

„Gledajući kontekst vidimo da bi Drinski korpus trebao eliminirati bošnjačko-muslimansku kontrolu nad tri enklave. Što je u skladu sa strateškim ciljem broj tri – drugim riječima stvoriti koridor na Drini. Odnosno napraviti da Drina ne bude granica (između RS i Srbije)“, objasnio je Theunens stavljajući u kontekst političke direktive s vojnim akcijama.

(Svjedok o zapovjedi zauzimanja Srebrenice)


Svjedok se u svom izvještaju dotakao i naoružavanja bosanskih Srba od strane JNA i SDS-a, kao i uloge Srbije u financiranju Republike Srpske, poput isplata plaća oficirima VRS-a.

(O pomoći VRS-u iz Srbije)


Nakon tužiteljstva, vojnog vještaka Theunens unakrsno je započeo ispitivati optuženi Karadžić koji se od zapovjedne odgovornosti nad akcijama VRS-a brani- da se kao predstavnik civilne vlasti nije miješao u vojna pitanja. Na početku unakrsnog ispitivanja svjedoka Karadžić je prvo počeo osporavati vjerodostojnost svjedoka kao zaposlenika tužiteljstva.

„Želim ustanoviti tko je prepisivao od koga – on od tužiteljstva ili tužiteljstvo od njega“, objasnio je svoj početak ispitivanja optuženi želeći prikazati da je vještakov izvještaj o zapovjednom lancu VRS-a namješten za potrebe tužiteljstva.

Svjedočenje Theunensa nastavlja se i u srijedu.

O suđenju Karadžiću

O suđenju Karadžiću

U programu Pred licem pravde koji se emituje svake nedjelje u 18 i 30 sati sati kao i u redovnim dnevnim emisijama, RSE izvještava o suđenju Radovanu Karadžiću, bivšem vođi bosanskih Srba koji je uhapšen 21. jula 2008. godine u Beogradu.

Optužnica tereti Karadžića za najteže ratne zločine u 11 tačaka od kojih se dvije odnose na genocid. Ostale tačke otužnice odnose se na zločine protiv čovečnosti i kršenja zakona i običaja ratovanja počinjene tokom rata u BiH od 1992.

Ratni predsjednik samoproglašene republike bosanskih Srba, kasnije preimenovane u Republika Srpska (RS), najviši je zvaničnik, pored Miloševića, kome se sudi pred Haškim tribunalom. Više tekstova o suđenju Karadžiću pročitajte ovdje.
  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG