Dostupni linkovi

Haški sud odbacio Stakićev zahtjev za umanjenje kazne


Tribunal u Hagu je danas odbio zahtjev Milomira Stakića za umanjenje kazne od 40 godina zatvora na koju je osuđen zbog zločina nad nesrbima u Prijedoru 1992. godine.

Stakić, koji kaznu izdržava u Francuskoj, zahtjev je podnio na osnovu zakona te zemlje, koji dozvoljavaju smanjenje kazne.

Predsjednik Tribunala Patrick Robinson odbio je taj zahtjev, naglašavajući da je Stakić osuđen za veoma teške zločine i da je do sada pokazao ograničenu rehabilitaciju.

Stakić je proglašen krivim i za osnivanje logora Omarska, Keraterm i Trnopolje u kojima su nezakonito držane i mučene stotine nesrba, kao i za protjerivanje oko 20.000 bošnjačkih i hrvatskih civila iz grada.

Robinson je naznačio u današnjoj odluci da Stakić, kako su Tribunal izvijestile francuske zatvorske vlasti, "ne priznaje" odgovornost za zločine za koje je osuđen, nego tvrdi da je "bio predsjednik općine u malom gradu u Bosni" i da nije naređivao zlodjela.

Prvostepeno vijeće Tribunala Stakiću je 2003. izreklo doživotnu zatvorsku kaznu, ali je žalbeno vijeće 2006. tu presudu preinačilo u kaznu zatvora od 40 godina.
XS
SM
MD
LG