Dostupni linkovi

Šandor Kepiro oslobođen optužbi za ratne zločine


Šandor Kepiro pred početak suđenja, 5. maj 2011
Šandor Kepiro pred početak suđenja, 5. maj 2011
RSE

Mađarski sud izrekao je u ponedeljak slobađajuću presudu bivšem kapetanu mađarske žandarmerije Šandoru Kepiru (97), optuženom za ratni zločin protiv Srba, Jevreja i Roma tokom zloglasne Novosadske racije u januaru 1942. godine.

Najcrnju “stranicu” okupacija Bačke, od strane Mađarske, tokom Drugog svetskog rata imala je u poznatom pogromu s kraja januara 1942. poznatom kao “Novosadska racija”.

Mađarska žandarmerija, tada je pohapsila hiljade građana Novog Sada, Jevreja i Srba, a ubijeno je, i potom bačeno pod led, 1.246 Novosađana, pri čemu su 165 bili deca a 809 Jevreji.

Centar "Simon Vizental", na čijem je čelu Efraim Zurof, locirao je Šandora Kepira krajem 2006. u Budimpešti.

Kepiru je prethodno, u dva navrata, suđeno u Mađarskoj zbog zločina u Novom Sadu januara 1942. i to 1944. godine zbog “povrede žandarmerijsklog kodeksa” , kada je osuđen na 10 godina zatvora.

Suđenje izrvršiocima pogroma u Novom Sadu pod Hortijevim režimom bilo je posledica nesebičnog zalaganja Endre Bajči Žilinskog, uglednog političara i narodnog poslanika, što će se završiti tragičnim krajem i samog Žilinskog decembra 1944. kada je Horti već bio interniran od strane Nemaca.

Nakon što je nacistička Nemačka izvršila direktnu okupaciju Mađarske, tadašnji opunomoćeni zastupnik Berlina dr Edmund Vesemajer 30. marta 1944. godine zahtevao je od mađarskog premijera Deme Stojaija “ukidanje Novosadskog procesa i punu rehabilitaciju optuženih mađarskih oficira”.

U slučaju Kepira i drugih, pokrenuto je vraćanje čina i kao rezultat doneta je Uredba načelnika Generalštaba od 31. maja 1945. godine kojom je Kepiru vraćen čin koji je imao.

Godine 1946. kada se Kepiro nalazio u Austriji, njemu je ponovo suđeno u odsustvu, i osuđen je zbog ratnih zločina na 14 godina zatvora.

Možda poslednje suđenje nekom ratnom zločincu iz Drugog svetskog rata

U Argentinu je pobegao 1948. poput mnogih drugih nacističkih ratnih zločinaca, i tamo je boravio do 1996, kad se obratio mađarskoj ambasadi u Buenos Ajresu s molbom da se vrati u u svoju zemlju, što mu je omogućeno.

Mađarska vlada, na zahtev Centra "Simon Vizental", ponovo pokrenula je postupak protiv Kepira, pošto prema zakonima te zemlje, osobama kojima je suđeno za ratne zločine u odsustvu, posle njihovog hapšenja, mora biti ponovo suđeno.

Zahtev za sprovođenje istrage protiv bivšeg mađarskog oficira podnelo je 2008. godine i Tužilaštvo za ratne zločine u Srbiji.

Efraim Zurof, glavni lovac na nacističke drži sliku naciste Alberta Hajma, Santjago, 26. januar 2005.
Proces protiv njega nastavljen je maja ove godine, pošto su medicinski stručnjaci pravosudnih organa ustanovili da je fizički i mentalno sposoban da shvati šta se u sudnici dešava.

Kepiro se direktno teretio za ubistvo više desetina ljudi, čiji je identitet utvrđen, tokom Novosadske racije, među njima je bilo i jedanaestoro dece.

Svedoci su potvrdili da se sećaju Kepira u vreme Novosadske racije kao žandarmerijskog kapetana.

Između ostalog osumnjičen je i da je učestvovao u deportacijima novosadskih Jevreja u koncentracioni logor Aušvic tokom 1944. godine.

Suđenje u Budimpešti počelo je 5. maja ove godine, kada je Kepiro izjavio da je nevin, da nije učestvovao u krvoproliću, niti da je tada dobio naređenje da ga izvrši.

Prvom saslušanju je prisustvovao srpski tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević.

Ovo će verovatno biti poslednje suđenje nekom ratnom zločincu iz Drugog svetskog rata.
XS
SM
MD
LG